Güncel

BES katılımcılarını ilgilendiriyor: Yatırım araçlarını geride bıraktı

Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Ocak ayından bu yana BES’te en yüksek kazancı yüzde 51.35 ile hisse fonları sırtladı ve faiz, altın, dolar ile karşılaştırıldığında kazançta hepsini geçti. Aynı süreçte tasarruflarını aktarmada fonları seçmeden, portföy yöneticilerine devredenler kazancını katlamış oldu.

Abone Ol

TÜİK, temmuz enflasyon verilerini paylaştı, bireysel emeklilik sisteminin kazancı da ortaya çıktı. 7 aylık süreçte BES’in ortalama kazancı yüzde 30.06 olarak paylaşıldı. Aynı süreçte parasını faizli fonlara aktaranlar yüzde 31.42 kazanç sağlarken, faizsiz fonları seçenlerin getirisi ise yüzde 26.15 olarak paylaşıldı.

Yeni yıldan bu yana 7 aylık süreçte ortaya çıkan yüzde 28.76’lık TÜFE ile mukayese yapıldığında ise BES enflasyonun 1.3 puan üzerinde ikazanç getirdi. Faizli fonlar enflasyonun 2.66 puan üzerinde getiri sağlarken, faizsiz fonların getirisi ise enflasyonun 2.61 puan aşağısında olduğu kaydedildi.


Yine aynı süreçte diğer yatırım araçlarının verileri incelendiğinde ise BIST 100 yüzde 34.19, mevduat faizi yüzde 34.71, altın yüzde 31.98, dolar ise yüzde 13.62 yatırımcısına destek verdi. TÜFE ile mukayese yapıldığında BIST 100 enflasyonun 5.43 puan üzerinde, mevduat faizi enflasyonun 5.95 puan üzerinde, altın ise enflasyonun 3.22 puan üzerinde reel getiri verirken, dolar ise enflasyonun 15.14 puan aşağısında kalarak yatırımcısını üzdü. Bu kapsamda ortalama kazançlarda BES; BIST-100, faiz ve altından sonra enflasyonun üzerine kazanç sağlayan yatırım aracı olarak açıklandı.

EN YÜKSEK GETİRİ BES'TE
Bunun dışında BES’teki bu veriler, ortalama getiriler. Yani, BES’teki tüm emeklilik fonlarının getirilerinin ortalaması yüzde 30.06 olduğu belirtildi. BES’teki katılımcıların seçmiş olduklarına göre seçtikleri fonlar değerlendiridiğinde ise rakamlar değişiyor. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM), paylaştığı son raporlara göre, ocak ayından ağustos ayına kadar olan süreçte en yüksek getiriyi, yüzde 51.35 ile hisse fonları sırtlamış oldu. Yedi aylık süreçte birikimlerini hisse fonlarında aktarmayı tercih edenler, enflasyonun 22.59 puan üzerinde, rekor diyebilecek kadar kazanç elde ettiler. Bu noktada BES’teki hisse fonlarının getirisi, tüm yatırım araçlarından oldukça fazla değer kazandı.

PORTFÖY YÖNETİCİLERİNE DEVREDENLERİN KAZANCI KATLANDI

Yılbaşından bu yana BES, kıyas grupları arasında bulunan 20 emeklilik fonunun 11’i, enflasyonun üzerinde reel getiri elde etti. Bu süreçte BES’te görülen ilginç gelişme ise tasarruflarını hesaplamada fon tercihi yapmak yerine, portföy yöneticilerine devredenler kazançlarını katlamış oldular. Son birkaç yıldır BES katılımcıları fonlarını kendileri tercih etmek yerine emeklilik şirketlerinin portföy yönetim şirketlerine devrediyorlar.

Hisse fonlarından sonra ikinci yüksek getiriyi, yüzde 47.26 ile ‘Değişken- Agresif’ fonlar, yani piyasa şartlarına göre yatırım enstrümanlarının tamamına veya bir kısmına yatırım yapmak için kurulmuş fonlar, elde etti.

Buradaki getiri de enflasyonun 18.5 puan üzerinde olduğu açıklandı. Benzer durumda, Değişken-Atak-Dinamik-Büyüme’ fonları da enflasyonun 14.51 puan üzerinde yatırımcısının yüzünü güldürdü. Sene başından beri birikimlerini aktarmak için altın ve borçlanma araçları fonlarını seçenler ise enflasyonun bir-iki puan altında kazanç sağlamış oldu.