Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, borsa işlemlerinden elde edilen kazançlara vergi getirilmesinin düşünüldüğünü açıklaması, yatırımcılar arasında panik yarattı. Bu açıklama sonrasında Borsa İstanbul 100 Endeksi, saat 14:09 itibariyle yüzde 2,51 oranında değer kaybetti ve 10.380 puana düştü.

Piyasanın tepkisi geri adım attırdı

Bakan Şimşek'in canlı yayında yaptığı açıklamanın ardından piyasalarda büyük bir hareketlilik yaşandı. Şimşek, hazinenin borsadaki kazançlardan elde edilen gelirlere yeni vergiler getirmeyi incelediğini belirtmişti. Bu açıklamanın ardından borsada sert bir düşüş yaşandı ve yatırımcılar arasında endişe hâkim oldu.

Mevcut vergi yükü düşük

Şimşek, Türkiye'nin vergilendirme oranlarının OECD ülkeleri arasında en düşük ikinci sırada olduğunu belirtti. Dolaylı vergilerin milli gelire oranının Türkiye'de yüzde 9,1, AB'de ise yüzde 13,6 olduğunu ifade eden Şimşek, doğrudan vergi gelirlerinin artırılması gerektiğini vurguladı. Vergilendirilmeyen alanlardan vergi alınmasının tercih edildiğini, yeni bir vergi yükü getirilmesinin doğru olmadığını belirtti.

Uzman isimden dolar ve altın uyarısı: Cuma gününe hazır olun Uzman isimden dolar ve altın uyarısı: Cuma gününe hazır olun

Borsa kazançlarına vergi çalışmaları

Bakan Şimşek, bu vergi paketinde çokuluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getirildiğini ve yurt içinde asgari kurumlar vergisi için çalışmalar yapıldığını belirtti. Ayrıca, borsa kazançlarının vergilendirilmesinin bir sonraki vergi paketinde yer alabileceğini söyledi.

Vergiden kaçmanın cezaları artırılacak

Mehmet Şimşek, vergiden kaçınmanın cezalarının artırılacağını ve denetimlerin sıkılaştırılacağını ifade etti. Yapay zekanın vergi denetimlerinde daha çok kullanılacağını ve vergi denetim elemanları için tüm teknolojilerin devreye alınacağını belirtti. Şu anki pakette sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesinin ek çalışma gerektirdiğini, borsada işlem vergisinin arzu edilmeyen sonuçlar doğuracağını düşündüklerini vurguladı. Ancak vergilendirilmeyecek alan kalmayacağını söyledi.