Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonrası tercih maratonu tüm hızıyla devam ediyor. Öğrencilerin ve velilerin, lise tercih sürecinde yaptığı hatalar, öğrenci için büyük riskler oluşturabilir. Peki, lise tercihlerinde en sık yapılan hatalar neler? İşte tercih sürecinde dikkat etmeniz gereken 10 önemli tüyo:

  1. Tercihte Puanı Kullanmak: Tercih yaparken, liselerin geçen seneki puanları ile kendi puanınızı karşılaştırmak yanıltıcı olabilir. Doğru olan, puanı değil başarı sıranızı kıyaslamaktır.

  2. Tercihlerin Tamamını Kendi Yüzdelik Dilimindeki Okullardan Yapmak: Tercih listesi yüksek, orta ve düşük yüzdelik dilimli okullardan dengeli şekilde oluşturulmalıdır. Örneğin, yüzdelik sırası 5.5 olan bir aday, yüzde 3'lük okulları da yazabilir. İlk 3 tercih, bu şekilde en çok istenen okullardan oluşturulmalıdır.

  3. Yüzdelik Sıraları Küçükten Büyüğe Sıralayarak Tercih Yapmak: Amaç, daha yüksek puanlı bir okula girmek değil, daha çok istenen okula girmek olmalıdır.

  4. Trendlere Kapılmak: Çevrenin etkisiyle, bazı moda ve trendlere kapılarak tercih yapmak, 4 yıl boyunca istemediğiniz bir lise türünde okumanıza neden olabilir.

  5. Bir Okulu Üste Yazmanın 'Kazanma Avantajı' Sağlayacağını Düşünmek: Yerleştirme işleminde 'Puan Üstünlüğü' esastır. Yani bir okulu öncelikli kazanacak olan; üst sırada tercih eden değil, puanı daha yüksek olandır. Puanlar eşit olduğunda bile üste yazmak avantaj sağlamaz.

  6. Bütçe Planı Yapmadan Özel Okul Tercih Etmek: Çocuğunu bir özel okula kaydetmek isteyen veliler, 4 yıllık bir bütçe planı yapmadan kayıt yaptırabiliyor. Ancak her yıl artan özel okul ücretleri gelecekte bütçenizi oldukça zorlayabilir.

    Peugeot 2024 temmuz fiyat listesi açıklandı: Yeni modeller ve güncel fiyatlar Peugeot 2024 temmuz fiyat listesi açıklandı: Yeni modeller ve güncel fiyatlar
  7. Arkadaş Kurbanı Olmak: Bu yaşlardaki öğrencilerin, arkadaşlarından duygusal olarak etkilenmeleri yanlış kararlar almalarına neden olabiliyor.

  8. Puanım Ziyan Olmasın: Yüksek puan alıp yüksek yüzdelik dilimlere giren öğrenciler, puanım ziyan olmasın mantığıyla ilgi ve yetenekleri dışındaki okul türlerini seçebiliyor.

  9. Zıt Okul Türlerini Seçmek: Bir listede hem fen hem de sosyal bilimler lisesi olması kararsızlığın bir göstergesidir.

  10. Uzman Desteği Almamak: Rehber öğretmenlerden mutlaka destek alın. Öğrencilerin yeteneklerine göre yönlendirme yapacak uzman kişiler onların rehber öğretmenleridir.

Lise tercihleri 17 Temmuz saat 17.00'ye kadar devam ediyor. İyi bir liseye yerleşmek için öğrenci ve velilerin yapması gerekenler kadar yapmaması gerekenler de büyük önem taşıyor. Tercih sürecinde yapılan hatalar nedeniyle öğrencinin açıkta kalma riski bile olabilir. Bu nedenle dikkatli ve bilinçli tercihler yapılmalıdır.