İstanbul Küçükçekmece'de geçtiğimiz pazar günü kendiliğinden çöken bina, şehirdeki diğer riskli yapıların durumunu bir kez daha gündeme taşıdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yüksek riskli olduğunu tespit ettiği 1,556 binadan sadece 178'ini yıkabildi.

Küçükçekmece'de geçen pazar günü yaşanan çökme olayının ardından, önceki gün Bahçelievler'de de bir binada kısmi çökme meydana geldi. Bu peş peşe yaşanan olaylar, İBB'nin kentsel dönüşüm çalışmalarındaki eksiklikleri gözler önüne serdi.

Kentsel Dönüşümde Durum

İBB, 2020 yılında Hızlı Tarama Yöntemleri ile Bina İncelemesi Projesi başlatarak 160 bin talep topladı, ancak sadece 35 bin yapıda hızlı tarama testi yapabildi. İncelenen yapılardan 1,556'sının yüksek riskli olduğu tespit edildi. Ancak bugüne kadar sadece 178 bina yıkıldı.

Tehlike Altındaki Binalar

Küçükçekmece Kanarya Mahallesi: Çöken binada paslı demirler ortaya çıktı. Apartman sakinleri, binanın sallandığını iletmelerine rağmen ev sahibinin kentsel dönüşüm yapmadığını belirtti.

Küçükçekmece İnönü Mahallesi: İstiklal Caddesi üzerindeki iki katlı binanın balkonunda meydana gelen çökmeyle paslı demirler ortaya çıktı.

Şişli Halide Edip Adıvar Mahallesi: Kiraz Sokak'taki binanın sıvaları dökülmüş ve demirleri çürümüş durumda. Bu durum komşu binaları da tehdit ediyor.

Şişli Gülbahar Mahallesi: Eski yapıdaki tek katlı müstakil bina yıkılmak üzere.

Beşiktaş Arnavutköy Mahallesi: Tayyareci Suphi Sokak'taki yıkıma uğrayan binanın bitişiğindeki iki yapı da çökme tehlikesi taşıyor.

Bursa'da ev sahibinden dehşete düşüren işkence! Kiracısına kadın iç çamaşırları giydirip... Bursa'da ev sahibinden dehşete düşüren işkence! Kiracısına kadın iç çamaşırları giydirip...

Ataşehir İçerenköy Mahallesi: İç içe geçmiş, gelişigüzel yapılmış binalar büyük tehlike saçıyor.

Kartal Üsküdar Caddesi: Beş katlı binanın duvarlarının sıvaları dökülmüş ve balkonlarında döküntüler var.

Kartal Gümüşpınar Mahallesi: Eski on katlı binanın dış cephesinde dökülmeler dikkat çekiyor.

Korku İçinde Yaşam

Küçükçekmece Erler Caddesi: Beş bloktan oluşan Doğuş Sitesi'nde evlerin dış yüzeylerinde ve kolonlarında yıkıntılar oluştu. Ev sahiplerinden Serap Aslan, seçim döneminde inceleme yapılmasına rağmen bir daha arayıp soran olmadığını belirtti. Site yöneticisi Zeki Tağ ise, "Sitemiz 40 yıllık, kentsel dönüşüme girmesi için karar alındı ama hiçbir çalışma yapılmadı. Burası korku sitesine dönüştü" dedi.

Vatandaşların Talepleri

Küçükçekmece İnönü Mahallesi: Ev sahiplerinden İsmail Kara, bölgede acilen kentsel dönüşümün başlatılması gerektiğini ve 30-40 yıllık binaların artık S.O.S. verdiğini belirtti.

Şaban Gün (Kuaför Esnafı): "Küçükçekmece'deki binanın aniden çökmesi bizleri çok korkuttu. Beklenen depremden dolayı korku ile oturuyoruz. Acilen kentsel dönüşümün başlatılması gerekir."

İsmail Koçak: "6 katlı binada oturuyoruz. Binanın kolonlarında çatlak var. Belediyeye kontrol edilmesi için 2 yıl önce başvuruda bulunduk fakat ilgilenmediler."

Burak Koçak: "Binalar hem depremden hem de selden dolayı hasar gördü. Kolonlarında ve duvarlarında çatlak ve çürükler oluştu. Evler felaketlerden sonra kendi kaderine terk edildi."

Genel Kentsel Dönüşüm Çağrısı

Vatandaşlar, İstanbul genelinde kentsel dönüşümün bir an önce başlatılması gerektiğini ve çürük yapılarda yaşamaktan dolayı büyük korku içinde olduklarını belirtiyorlar. Beklenen büyük İstanbul depremi öncesinde acil önlemler alınması gerektiği konusunda yetkililere çağrıda bulunuyorlar.