Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında büyük şirketlere yönelik kapsamlı bir denetim seferberliği başlattıklarını açıkladı. Bu denetimler, büyük kazanç elde eden ancak az vergi ödeyen şirketlerin takibini hedefliyor. İlk etapta 500 vergi müfettişiyle başlayacak bu denetimler, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya gibi illerde yoğunlaşacak ve 31 ile yayılacak.

Denetimlerde, enflasyon düzeltmeleri, kayıt dışı hasılat, kar payı ödemelerinden tevkifat yapılmaması gibi 30’a yakın konu incelenecek. Özellikle sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi de denetim kapsamına alınacak. Şimşek, yapılan risk analizleri sonucunda yaklaşık 3.400 büyük şirketin izaha davet edileceğini, bu süreçte vergi matrah farkının 23 milyar lira olarak belirlendiğini açıkladı.

İzaha davet edilen mükelleflerin eksik vergi beyanlarını düzeltmeleri beklenirken, izahları yetersiz bulunanların vergi incelemesine sevk edileceğini belirtti. Bakan Şimşek, vergide adalet ve etkinlik ilkesine vurgu yaparak dürüst mükelleflerin korunacağını ve rekabet eşitsizliğine karşı denetimlerin süreceğini ifade etti.

Altında kaçak var! Kuyumcular suçu kanunlara attı Altında kaçak var! Kuyumcular suçu kanunlara attı