Kiracı olmanın şartları değişti! Zam sınırı kalkınca.... Kiracı olmanın şartları değişti! Zam sınırı kalkınca....

Hükümetin, en düşük emekli aylığının yükseltmesine ilişkin kararında, AK Parti milletvekillerinin desteğiyle sonuçlandı. Paylaşılan bilgilere göre, en düşük emekli aylığının düzenlenmesine yönelik girişimleri iki hafta önceye kadar sonuçsuz kalmıştı.

AK Partili Milletvekilerinin Baskısı Sonuç Getirdi

AK Parti kaynakları ve bağlı bakanlıklar da bu durumdaki sorulara 'yeni bir adım atılmayacağı' şeklinde yanıtlıyordu. AK Parti grup yönetiminin kısa bir zaman önce hükümet nezdindeki talepler etkili olmamıştı. Ancak, AK Parti milletvekillerinin, temmuzda uygulanacak zamlara rağmen en az 1,7 milyon emeklinin maaşının (kök aylıklarının düşük olmasından dolayı) yine 10 bin lirada olacağını göz önünde bulundurarak parti yönetimine yeni bir düzenleme olması için yoğun istekte bulundukları ortaya çıktı. Milletvekillerinin, Meclis kapandıktan sonra seçim bölgelerinde gerçekleştirecekleri çalışmalarda sıkıntı yaşayacaklarını söyledikleri ve sahada sürekli emeklilerin serzenişleri ile karşı karşıya kaldıklarını ilettikleri belirtildi.

Bakan Şimşek ve Çalışma Bakanı Işıkhan Görüştü

AK Parti yönetimi milletvekillerinin baskısı çoğalınca, konuyu bir kez daha Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a sundu. Bu olayın ardından konu ilk olarak geçtiğimiz hafta düzenlenen kabine toplantısında masaya yatırıldı. Işıkhan, en düşük emekli aylıklarının yükseltilmesi konusunda üç ayrı formülü kapsayan bir sunum gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı bu sunum sonrası Bakan Şimşek ile Çalışma Bakanı Işıkhan'ın görüşerek bütçe dengelerini yerinden oynatmadan ve Orta Vadeli Plandaki hedeflere uygun bir çalışma yapılması konusunda talimat iletti. İki bakan dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında görüştü. Ek formüllerle ilgili etki analizleri gerçekleştirildi. En düşük emekli aylığının 12 bin veya 12 bin 500 lira olması üzerinde konuşuldu. Bu analmda, bugün üzerinde durulacak son çalışmalardan sonra, AK Parti grubu harekete geçecek.

En düşük emekli aylıklarının zam uygulanmasına ilişkin çalışma ya torba yasalardan birine ilave edilecek, ya da ayrı bir teklif olarak görüşmelerde değerlendirilecek. AK Parti kaynakları, maaş zamanlarına ilişkin düzenlemenin emekli aylıkları ödeme takvimine yetiştirmek istediklerini belirtti. Bu konuda, yasanın gelecek hafta içinde yasalaşabileceği değerlendiriliyor.