Covid-19 salgını ilk çıktığı zamanki etkisini kaybetmiş olabilir, ancak halen devam eden etkileri bulunmaktadır. Günümüzde gerçekleşen kalp krizlerine bağlı ölümlerin birçoğunun Covid-19 geçiren kişilerde olduğu uyarısı yapılıyor.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeydin Acar, Covid-19'un önemli bir enfeksiyon ve sağlık sorunu olduğunu vurgulayarak, Covid-19 geçiren hastaların yaklaşık üçte birinin kalp krizi veya kalp damar hastalıkları gibi sorunlar nedeniyle öldüğünü belirtiyor. Bu durumun ana nedeni olarak da Covid-19 hastalığının damar sağlığını olumsuz etkilemesi gösteriliyor. Acar, Covid-19'un ciğerleri etkilediğini ancak en sık ölüm nedenlerinden birinin kalp hastalıkları ve kalp krizleri olduğunu ifade ediyor.

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş'tan emekli zammı açıklaması: Çok ince bir çalışma gerçekleştirildi AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş'tan emekli zammı açıklaması: Çok ince bir çalışma gerçekleştirildi

Kalp krizi ve benzeri riskler taşıyan hastaların, hastalık belirtileri başladığı anda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini vurgulayan Acar, Covid-19 sürecinde hastaların geç başvurmasıyla daha ciddi sonuçlar yaşandığını belirtiyor. Covid-19'un kalp hastalıklarını etkilediğini ve bazı kalp hastalıklarına yol açtığını da ekliyor.

Ayrıca, kalp kası tutulumu olan Covid-19 hastalarının bunun aşıdan kaynaklandığını düşünmemesi gerektiğini, bilimsel çalışmaların Covid-19'u ağır geçiren kişilerde kalp kası tutulumunun ortaya çıkabileceğini gösterdiğini belirtiyor. Bu nedenle, Covid-19 geçiren ve nefes darlığı ile çarpıntı yaşayan kişilerin bir kardiyologa başvurmalarının önemine dikkat çekiyor.