Cumhur İttifakı'nın yeni anayasa teklifini referanduma sunabilmesi için Meclis'te 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç duyuluyor. Hâlihazırda Cumhur İttifakı'nın 321 milletvekili bulunuyor: AK Parti’nin 266, MHP’nin 50, HÜDA PAR’ın 4 ve DSP’nin 1 milletvekili var. Bu durumda, yeni anayasa teklifinin referanduma götürülebilmesi için 39 vekil daha gerekli.

Ocak 2025'te Memur Maaşları ve Sosyal Destek Ödemelerinde Beklenen Artışlar Açıklandı Ocak 2025'te Memur Maaşları ve Sosyal Destek Ödemelerinde Beklenen Artışlar Açıklandı

Cumhur İttifakı'nın bu eksikliği kapatmak için Meclis'te sağ partilerden destek alma ihtimali bulunuyor. İyi Parti’nin 30, Saadet Partisi grubunun 20, DEVA’nın 15 ve Yeniden Refah’ın 4 milletvekili bulunuyor. Eğer İyi Parti ve Saadet Partisi ya da İyi Parti ve DEVA Partisi gibi kombinasyonlarla destek alınabilirse, referanduma götürecek 360 oya ulaşmak mümkün olabilir. Ayrıca Meclis’te bağımsız 9 milletvekili de bulunuyor.

Anayasa değişikliği Meclis'te 400 vekilin oyuyla kabul edilirse referandumsuz onaylanabilir, ancak AK Parti yetkilileri, anayasa değişikliğinin halkın onayına sunulmasının daha kapsayıcı ve tartışmaları sona erdirici olacağı görüşünde.