Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic ile Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir görüşme gerçekleştirdi. Savunma sanayi, ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alındığı görüşme öncesinde Becirovic için resmi bir karşılama töreni düzenlendi. Törenin ardından basına kapalı olarak devam eden görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Polisten Kaçan Şüpheli İntihar Etti Polisten Kaçan Şüpheli İntihar Etti

Erdoğan, toplantıda yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek'in yanında olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye-Bosna Hersek ilişkilerini derinlemesine değerlendirdik. Balkanlar'daki gelişmeler üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Ayrıca, Gazze'deki olaylar ve İsrail'e karşı Birleşmiş Milletler çerçevesinde atılacak adımlar üzerinde durduk. Bosna Hersek'in bağımsızlığını kazandığı günden bu yana Türkiye olarak hep onların yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Toprak bütünlüğü ve egemenliklerine desteğimiz devam ediyor. Barışı Uygulama Konseyi'nin Yönlendirme Kurulu üyesi olarak, Bosna Hersek ve Balkanlar'ın barış ve istikrarına katkı sağlıyoruz," dedi. Erdoğan ayrıca, Bosna Hersek'teki olası olumsuz gelişmelerin tüm Balkanların istikrarını tehdit edebileceğini belirterek, 6 Ekim'de yapılacak yerel seçimlerin barışçıl bir ortamda geçmesini temenni etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaretin artmasına vurgu yaparak, "Bu yıl sonuna kadar ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz ancak bu seviyeyi yeterli görmüyoruz. Ticaretimizi artırma yollarını görüştük ve Saraybosna-Belgrad otoyolu projesinin bir an önce tamamlanması gerektiğini konuştuk. Enerji ve altyapı projeleri başta olmak üzere Bosna Hersek'in kalkınmasına destek vermeye devam edeceğiz," dedi. Erdoğan, ayrıca Türk turistlerin Bosna Hersek'i en çok ziyaret eden millet olmasının sevindirici olduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki ilişkilere değinen Erdoğan, "Yakında ülkelerimiz arasında kimlikle seyahati mümkün kılacak bir anlaşmayı imzalayacağız. Bu sayede halklarımız arasındaki bağlar daha da güçlenecek. Askeri ve güvenlik alanlarında iş birliğimizi de artırmayı hedefliyoruz," dedi. Erdoğan ayrıca, FETÖ ile mücadele konusundaki beklentilerini de Becirovic ile paylaştığını belirtti. Srebrenitsa soykırımının anılmasına yönelik çabaların sürdüğünü ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin de bu konuda Birleşmiş Milletler'de aktif bir rol üstlendiğini hatırlattı.