Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü (IRI) tarafından yapılan 2024 Batı Balkanlar Anketi'ne göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı Balkanlar'da en çok beğenilen lider oldu. Erdoğan, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'da gerçekleştirilen ankette en beğenilen dünya lideri sıralamasında zirvede yer aldı.

Batı Balkanlar'da en beğenilen lider

2 Şubat - 5 Mart 2024 tarihleri arasında Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'da yapılan ankette, katılımcılara "Aşağıdaki dünya ve bölge liderleri hakkında çok olumsuz, biraz olumsuz, biraz olumlu ya da çok olumlu düşünceleriniz mi var?" sorusu yöneltildi.

Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor

Ankete göre, Kuzey Makedonya, Karadağ, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan en beğenilen lider olarak öne çıktı. Kosova'da ise en beğenilen ikinci lider olurken, Sırbistan'da üçüncü sırada yer aldı.

Erdoğan'ın beğeni oranları

  • Kuzey Makedonya: Katılımcıların yüzde 66'sı Erdoğan'ı beğendiklerini belirtti. Bu ülkede Erdoğan'ı yüzde 49 ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yüzde 37 ile ABD Başkanı Joe Biden ve yüzde 35 ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping izledi.
  • Karadağ: Erdoğan, yüzde 56 beğeni oranı ile birinci sırada yer aldı. Onu yüzde 50 ile Putin, yüzde 46 ile Jinping ve yüzde 39 ile Biden takip etti.
  • Bosna Hersek: Vatandaşların yüzde 61'i Erdoğan'ı beğendiğini ifade etti. Bu ülkede Erdoğan'ı yüzde 37 ile Biden ve Putin, yüzde 36 ile Jinping izledi.
  • Arnavutluk: Katılımcıların yüzde 71'i Erdoğan'ı beğendiğini belirtti. Bu ülkede Biden yüzde 64, Jinping yüzde 11 ve Putin yüzde 8 beğeni oranına sahip.
  • Kosova: En beğenilen lider yüzde 85 ile Biden olurken, Erdoğan yüzde 82 ile ikinci sırada yer aldı.
  • Sırbistan: En beğenilen lider yüzde 80 ile Putin olurken, Erdoğan yüzde 35 ile üçüncü sırada yer aldı. Putin'i yüzde 73 ile Jinping izledi.