Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmanın milli bir görev olduğunu belirterek, yeni anayasa için yapıcı tavırlarını sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti. Erdoğan, yeni hükümet sistemiyle siyasi belirsizliğin ortadan kalktığını ve eski sisteme dönüş polemiğinin ülkeye ve millete herhangi bir fayda sağlamayacağını vurguladı.

Yurt dışı çıkış harcına zam geldi (Yurt dışı çıkış harcı ne kadar oldu?) Yurt dışı çıkış harcına zam geldi (Yurt dışı çıkış harcı ne kadar oldu?)

Sayıştay'ın 162. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Sayıştay Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen programa katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin güçlü ve köklü devlet geleneğine sahip olduğunu hatırlatan Erdoğan, kamu görevinin büyük bir sorumluluk olduğunu ve vatandaşlara karşı yükümlülüklerin etkin şekilde yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Anayasa Mesajı

Cumhuriyetin 100. yılını coşkuyla kutladıklarını hatırlatan Erdoğan, "Yaptığımız anayasa değişiklikleriyle anayasanın demokratikleşmesine yönelik çok kritik adımlar attık. Yeni hükümet sistemiyle siyasi belirsizlik ortadan kalktı. Yönetimde güven ve istikrar tesis edildi. Eski sisteme dönüş polemiğinin ülkeye ve millete herhangi bir hayrının dokunmayacağı kanaatindeyiz" dedi.

Erdoğan, yeni anayasa meselesinin gelecek vizyonlarının bir parçası olduğunu belirterek, "Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak bizim için milli bir görevdir. Türkiye Yüzyılı'nın kilometre taşlarından birisi, anayasal demokrasimizin yeni ve sivil bir anayasayla güçlendirilmesi ve kurumsallaştırılmasıdır. Evlatlarımıza çağdaş normlara uygun, kuvvetler arasında doğru denge kuran, demokratik hukuk devletini esas alan yeni anayasa borcumuz vardır. Önümüzdeki dönemde çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin yeni anayasaya kavuşması için kuşatıcı, uzlaşmacı ve yapıcı tavrımızı son raddeye kadar muhafaza edeceğiz" şeklinde konuştu.

İBB'ye Roma Eleştirisi

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik eleştirilerde bulunarak, son dönemde belediye imkanlarının kişisel amaçlar için kullanıldığını üzülerek gördüklerini belirtti. "Kimse kusura bakmasın, ama milletin cebinden basın mensuplarına özel uçakla Roma turu yaptırmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz" diyen Erdoğan, kamuda tasarrufu sadece harcamaların kısılması olarak görmediklerini, kamu kaynaklarının en ekonomik şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı.

Sayıştay'ın Güçlendirilmesi

Sayıştay'ın konumunu çıkardıkları kanunlarla daha da güçlendirdiklerini ifade eden Erdoğan, "Sayıştay'ın hak ettiği konuma biz getirdik" dedi. Kamu hizmetlerinde halktan kopuk ve görev şuuru eksik eski alışkanlıkların tekrar baş göstermesine izin vermeyeceklerini belirten Erdoğan, daha kaliteli kamu hizmeti sunmak için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Erdoğan'ın açıklamaları, yeni anayasa çalışmaları ve kamuda tasarruf tedbirleri konusunda hükümetin kararlılığını ortaya koyarken, İBB'ye yönelik eleştirileri de gündeme oturdu.