Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çiftçilere müjdeleri peş peşe sıraladı. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapanlar ile genç ve kadın çiftçilere destek paketinde artış yapıldığını açıklayan Erdoğan, "Tarımın ana vatanı olan Anadolu'da yerelden kalkınma ilkesi ile kırsal kalkınma süreci başlatıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde "Sürdürülebilir Tarım ve Tarımda Markalaşma" temasıyla düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Konuşmasından Satır Başları:

"Ziraat Bankası sadece kar peşinde koşan bir banka değil. Çiftçinin, sanayicinin elinden tutan kara gün dostudur. Faaliyet alanını genişletmeyi hedefler. 2015 yılında Ziraat Katılım ile bankamız alternatif finans piyasasında da yerini aldı. Ülkemiz tarımının çeşitliliğini ne kadar ileri taşırsak Türkiye için o kadar iyi olacaktır. Tarım sektörünün bütün aktörlerini buluşturan programlar, anlayış birliği tesisini kolaylaştıracak.

Dünya Çiftçiler Günü'ndeki programda ülkemiz tarımının 21 yılda nereden nereye geldiğini detaylı şekilde ortaya koyduk. 'Tarım bitti' tezlerinin ne kadar içi boş olduğunu rakamlarla ispat ettik. Çarpıtmaları muhalefet geride bırakmalı. Eski muhalefet anlayışı raf ömrünü tamamladı. Yapıcı eleştiriler daha faydalı olacak. 21 yılda başarı hikayesi yazdığı alanlarda tarım, hayvancılık ve su ürünleri var. Dünyadaki tüm ülkeler gibi bizim de sıkıntılarımız var.

Et Fiyatlarındaki Artışları Yok Sayamayız

 Girdi fiyatlarındaki artış gibi sorunlar var. Et fiyatlarındaki artışları yok sayamayız. Gübre fiyatlarındaki ve işçilik gibi farklı alanlardaki şikayetlere kulak tıkayamamayız. Problem üreten alanların farkındayız. Dengeli ve objektif şekilde kendimize ayna tutuyoruz. Amacımız güçlü ve zayıf yanlarımızı tespit etmek. Başarılarımızın sayısını artırmanın ve eksiklerimizi gidermenin derdindeyiz.

Herkesin Fikrine, Eleştirisine Açığız

 Ülkemizde muhalefetin ezberi olan 'Tarım bitti' tezlerinin ne kadar içi boş, temelsiz ve gerçek dışı olduğunu rakamlarla teyit ettik. Türkiye'yi hep beraber hedeflerine ulaştıralım istiyoruz. Herkesin fikrine, eleştirisine, önerilerine sonuna kadar açığız, yeter ki tarım konusu ezberlere kurban edilmesin.

İlk Defa Üretim Yapacak Çiftçiye Faiz İndirimi

 Rekabet kızışacak hatta belki de kanlı hale gelecek. Hazırlıklarımızı buna göre yapmamız gerek. Tarımı sadece ekonomimiz için değil milletimizin bekası için de hayati önemde sektör olarak görüyoruz. 21 yılda bunun altyapısını güçlendirmek için önemli adımlar attık. Tarımı çeşitlendirdik. Sektörün, çiftçilerin daima yanında olduk. Ziraat Bankası'nın kullandırdığı kredi 480 milyar lirayı aştı. Ziraat Bankası sektörde kullanılan kredilerin yüzde 75'ini tek başına yüklendi. Tarım kredilerinin faizlerinin yüzde 69'luk kısmını devletimiz karşılıyor. Gayemiz insanları doğdukları yerde doyar hale getirmek.

Kredi Müjdesi

Başvuran kişilere geri ödemesiz kredi verilecek. Şartlar belli oldu Başvuran kişilere geri ödemesiz kredi verilecek. Şartlar belli oldu

 Ziraat Bankamız da yeni müjdelerle sektöre verdiği desteği artırıyor. Küçük ekipman kredisi limitini 150 bin liradan 250 bin liraya çıkarıyoruz. Küçükbaş hayvan üreticilerimize işlerini büyütmeleri, hayvan sayılarını çoğaltmaları, atıl işletme kapasitelerini üretime kazandırmaları amacıyla verilen kredinin limitini de 400 bin liradan 600 bin liraya getiriyoruz. Büyükbaş süt hayvancılığı ile iştigal eden üreticilerimiz için bu rakamı 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya yükseltiyoruz. Gençlerin tarım alanında iş ve işletme sahibi olmalarını teşvik ediyoruz. Ülkemizdeki genç nüfusa tarım dahil ne kadar fazla alternatif iş kolu oluşturabilirsek ekonomimiz için o kadar güzel olacaktır. Genç çiftçi kredisinin limitini 1,5 milyon liradan 2,5 milyon liraya artırıyoruz. Kadın çiftçi kredisi limitini de aynı şekilde 1,5 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltiyoruz. Ziraat Bankamızın bu müjdeli haberlerinin de çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu kredilerin katkısıyla tarım sektörümüz geliştikçe inşallah Türkiye daha müreffeh, milletimiz daha huzurlu, geleceğimiz daha aydınlık ve daha güvenli olacaktır."