Türkiye genelinde konut satışları her geçen gün azalırken, dar gelirli vatandaşlar için umut ışığı TOKİ'den geldi. Artan kredi faizleri ve konut fiyatları nedeniyle ev sahibi olma hayali kuran vatandaşlar, TOKİ'nin uygun fiyatlı konut projeleriyle bu hayallerine kavuşabilecek.

Konut satışları düşüşte

Nisan ayında Türkiye genelinde toplam 75 bin 569 konut satışı gerçekleşti. Bu rakam, 2021 yılı Mayıs ayından bu yana en düşük konut satışını işaret ediyor. İlk el konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.6 azalırken, ikinci el konut satışları ise yüzde 12.3 düşüş gösterdi.

Yıllık artış oranı azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre, Mart ayında konut fiyatlarında yıllık artış yüzde 51.99 olarak gerçekleşti. Bu oran, yıllık enflasyonun yüzde 16.5 altında kalarak reel olarak bir düşüşe işaret ediyor.

Kredi faizleri yükseliyor

Konut kredisi faiz oranları yüzde 3.10'un üzerinde seyrediyor. 2 milyon liralık konut kredisi kullanan bir vatandaş, 120 ay vade ile her ay 63 bin 631 lira ödeme yaparak toplamda 7 milyon 660 bin lira geri ödeme yapıyor.

Dar gelirlilere TOKİ fırsatı

Artan konut fiyatları ve kredi faizleri nedeniyle dar gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi için tek seçenek TOKİ olarak öne çıkıyor. TOKİ'nin başlattığı projelerle, dar gelirli vatandaşlar aylık 7 bin liradan başlayan taksitlerle konut sahibi olabilecek.

TOKİ başvuru şartları

TOKİ'den konut sahibi olabilmek için belirli şartlar aranıyor. Başvuru sahiplerinin T.C. vatandaşı olması ve 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına sadece bir adet başvuru yapılabilecek. Başvuru sahiplerinin üzerine T.C. sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konut bulunmaması ve daha önce TOKİ'den konut satın almamış olmaları gerekiyor.

Çorum ve Ankara'da başvurular başlıyor

TOKİ, ilk duyuruyu Çorum ve Ankara için yaptı. Çorum'da 23 Mayıs'ta, Ankara'da ise 3 Haziran'da başvurular başlayacak. Diğer iller için de duyurular yıl içinde yapılacak.

e-Devlet'te yeni hizmet erişime açıldı! Büyük kolaylık sağlayacak... e-Devlet'te yeni hizmet erişime açıldı! Büyük kolaylık sağlayacak...

Başvurular yıl boyunca sürecek

TOKİ'nin uygun fiyatlı konut projeleri, dar gelirli vatandaşlar için büyük bir fırsat sunuyor. Başvurular yıl boyunca belirli aralıklarla alınacak ve her hafta yeni projeler duyurulacak.