Özel tasarıma sahip madeni paralar

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre, 5 TL'lik madeni paralar, 28/5/1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun uyarınca basıldı. Paraların çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre ve ağırlığı 8,25 gram olarak belirlendi.

Paraların ön yüzünde, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi bulunuyor ve bu motifin dış kontörünün tekrarı ile derinlik kazandırıldı. Ortada "Türkiye Yüzyılı" logosuna yer verilirken, logonun solunda 5 rakamı, altında ise "Türk lirası" yazısı ve yazının altında basım yılı bulunuyor. Arka yüzde ise Cumhuriyet'in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi ve çevresinde "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı yer alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tebliği yürürlükte

Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütülecek tebliğ, yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi. Bu tebliğ ile birlikte 100 milyon adet basılan 5 TL değerindeki madeni paralar resmi olarak tedavüle çıkarıldı.

Güzellik merkezleri için bu işlemde kritik karar Güzellik merkezleri için bu işlemde kritik karar

Atatürk rölyefi eleştirileri

5 TL'lik madeni paraların üzerinde yer alan Atatürk portresi ise tartışmalara neden oldu. Bazı eleştirmenler, Atatürk görselinin gerçeği yansıtmadığını ve kasıtlı olarak oynandığını iddia etti. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Kamuoyunu yanıltmak amacıyla kasıtlı olarak para üzerindeki Atatürk rölyefi ile oynanarak algı çalışmaları ve dezenformasyon yapılmaktadır. İddia ve yorumlar tamamen asılsız olup paylaşılan resim gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.