Güncel

Demir eksikliği olanlar dikkat! Canan Karatay çözümü açıkladı...

Beslenme ve sağlık alanında yaptığı bilimsel çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, demir eksikliği konusunda çığır açan önerilerde bulundu. Pek çok kişinin bu sağlık sorunuyla karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde, Karatay'ın demir eksikliğiyle ilgili tavsiyeleri, bu konudaki bilgi birikimimizi ve yaşam tarzımızı yeniden şekillendirebilir.

Abone Ol

Canan Karatay, demir eksikliğini gidermek için en etkili yiyeceklerin başında kırmızı etin geldiğini vurguladı. Hemoglobin yapımında kritik bir rol oynayan demir, bu tür gıdalarla vücuda alınabilir. Karatay, bunun yanı sıra, tavuk ciğeri ve deniz ürünleri gibi hayvansal ürünlerin de iyi birer demir kaynağı olduğunu belirtti.

Bitkisel Kaynaklar ve C Vitamini İkilemi

Yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, kinoa ve baklagiller gibi bitkisel kaynaklardan da demir alınabileceğini ifade eden Karatay, ancak bunun yanında bir uyarıda bulundu: "Bitkisel kaynaklı demirin vücut tarafından emilimi, hayvansal kaynaklara göre daha düşük. Ancak bu durumu, C vitamini zengini yiyeceklerle dengeleyebiliriz. C vitamini, demir emilimini artırır."

Çay ve Kahvenin Demir Emilimine Etkisi

Karatay, demir eksikliği olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir noktayı gündeme getirdi: Çay ve kahvenin demir emilimini azalttığını belirterek, "Özellikle yemeklerden hemen sonra tüketilen çay ve kahve, demir emilimini engelleyebilir. Bu nedenle demir eksikliği olan kişilerin, bu içecekleri yemeklerden en az 1 saat sonra tüketmeleri daha doğru olacaktır" dedi.

Demir Takviyesi Kullanımı

Canan Karatay'ın bir diğer önemli önerisi ise demir takviyesi kullanımıyla ilgili. Demir takviyelerinin gerektiğinde kullanılması gerektiğini belirten Karatay, "Ancak bu konuda çok dikkatli olmalıyız. Aşırı demir, vücutta toksik etki yapabilir. Bu yüzden demir takviyesi kullanmadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir" uyarısında bulundu.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi