Güncel

Demir yollarında 8 ayda rekor: Türkiye nüfusunun iki katı kadar yolcu taşındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demir yolları ile 8 ayda taşınan yolcu sayısının Türkiye nüfusunun iki katına ulaştığını açıkladı. Demir yolu ulaşımına olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Uraloğlu, bu artışın, yapılan yatırımlar ve geliştirilen projeler sayesinde sağlandığını vurguladı.

Abone Ol

177 milyon yolcu demir yollarını tercih etti

Bakan Uraloğlu, 2024 yılının ocak-ağustos döneminde demir yollarını kullanan yolcu sayısının 177 milyon olduğunu bildirdi. Yüksek hızlı tren (YHT), Marmaray, Başkentray ve diğer bölgesel tren hatlarının yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Uraloğlu, özellikle vatandaşların demir yoluna olan ilgisinin son yıllarda giderek arttığını belirtti. Demir yolunun hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım sağlaması, yolcuların tercihini bu yönde kullanmalarında etkili oldu.

Marmaray ile 143 milyon kişi yolculuk yaptı

İstanbul'un şehir içi ulaşımında büyük rol oynayan Marmaray, 2024'ün ilk 8 ayında 143 milyon 692 bin 146 yolcuya hizmet verdi. Uraloğlu, Marmaray’ın İstanbul’un trafik yükünü hafifletmede en kritik hatlardan biri olduğunu vurgulayarak, bu hattın yalnızca ağustos ayında 16 milyon 679 bin 354 kişiyi taşıdığını açıkladı. Ayrıca, İstanbul'daki diğer raylı sistem hatlarından Sirkeci-Kazlıçeşme ve Halkalı-Bahçeşehir hatları da toplamda 1 milyon 896 bin 219 kişi tarafından kullanıldı.

Başkentray ile 15 milyon yolcu taşındı

Ankara'da şehir içi ulaşımda önemli bir yer tutan Başkentray, ocak-ağustos döneminde 15 milyon 456 bin 609 yolcuya hizmet verdi. Uraloğlu, Başkentray’ın YHT ile entegre olduğunu ve başkentin doğu ile batısını birbirine bağlayarak trafiği rahatlattığını belirtti. Ağustos ayında ise 1 milyon 650 bin 34 Ankaralı bu sistemi kullandı.

Yüksek hızlı trenlere talep zirve yaptı

Yüksek hızlı tren (YHT) hatları da yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Bakan Uraloğlu’nun açıklamasına göre, 8 milyon 296 bin 248 kişi yılın ilk 8 ayında YHT ile seyahat etti. Ayrıca, ana hat ve bölgesel trenlerle de 7 milyon 701 bin 36 yolcu taşındı. Ağustos ayında ise YHT seferleri 1 milyon 107 bin 339, bölgesel ve ana hat trenleri 942 bin yolcuya hizmet verdi.

Demir yolu yatırımları ve sürdürülebilir ulaşım hedefleri

Bakan Uraloğlu, demir yolu ulaşımına olan talebin her geçen gün arttığını vurguladı. Yapılan yatırımlar ve yeni projelerle bu ilginin sürdüğünü belirten Uraloğlu, çevre dostu taşımacılık ve sürdürülebilir ulaşım hedeflerine de katkı sağladıklarını ifade etti. Demir yolu ağlarının genişletilmesi ve seferlerin artırılması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.