Güncel

Doğalgaz fatura desteği için çalışmalar hızlandı: Hane içi gelir hesaplanacak

Doğalgaz faturalarına yönelik yeni çalışmalara imza atılıyor. Yürütülen düzenlemelere göre vatandaşların aylık geliri kapsamında doğalgaz faturasına indirim yansıyacak. İşte merak edilen detaylar...

Abone Ol

Vatandaşlara 25 metreküp doğalgaz desteğinin tamamlanmasıyla birlikte yetkili kurumlar, yeni bir fatura desteği için düğmeye bastı. “Sosyal tarife” çalışması kapsamında maddi sıkıntısı olan hanelere fatura yardımı yapılacak.

Çalışmada birçok bakanlık yer alıyor. Bunlar; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı liderliğinde konuya yönelik hazırlıkların devam ettiği öne sürüldü. Bu anlamda dar gelirli ile yüksek gelirli olan haneler için çeşitli tarife üzerinden ücretlendirme yapılacak.


‘HANE İÇİ GELİR HESAPLANACAK’

Konuyla ilgili ayrıntıları paylaşan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu cümlelere yer verdi: “1 yıl boyunca hanelere 25 metreküplük doğal gaz desteği geçtiğimiz 31 Mayıs tarihi itibarıyla son buldu.

Gabar’da bulunan petrol ve Karadeniz’de bulunan doğal gaz keşifleri ile beraber bu devletimizin bir kazanımıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta Türkiye’de elde edilen kazancı, refahı toplumun tüm kesimlerine yayma sözünü veriyor. 25 metreküplük doğal gaz desteği de keşiflerle birlikte halkımıza sunulan bir hediyeydi. Bunun bir sonraki aşamada toplumun tüm kesimine yayılması bekleniyor. Halihazırda sosyal destek ödemeleri kapsamında geliri düşük hanelere doğal gaz destekleri, elektrik faturası desteği yapılabiliyor.

Burada yeni bir düzenleme ile birlikte düşük geliri olan kişilere daha düşük bir tarifeden, yüksek geliri olanlara daha yüksek bir tarife üzerinden ücretlendirme düşünülüyor. Kademeli olarak belirlenecek husus, her bir hanenin gelirinin ölçülmesi sonrası yapılacak bir husustur. Burada hane içi gelir hesaplanarak bir skala belirlenebilir. O hanede gelir hangi skaladaysa buna göre bir tarifelendirme yapılabilir.


‘DÜŞÜK VE DAR GELİRLİLER ZORLUK ÇEKTİ’

Bu uygulama sabit dar gelirli ve orta gelirlinin alım gücünü artıracak bir önlemdir. Yüksek enflasyonist ortamda düşük gelirli ve dar gelirliler zorluk çekti. Maaşlara zam yapmaktansa alım gücünü artırıcı önlemler yapılmalıdır. Bu da alım gücünü artırıcı bir önlem diyebiliriz.

‘ANAYASA'NIN EŞİTLİK İLKESİNE UYGUNDUR’

Elektrik ve doğal gaz destekleri devam edecek. Düşük gelir sahiplerine daha düşük ödeme, yüksek gelir sahiplere daha yüksek bir ödeme adil olacaktır. Anayasa’nın eşitlik ilkesine bu uygundur. Verginin temel prensibi de gelir dağılımı adaletinin sağlanmasıdır. Yüksek gelirliden daha yüksek bir ödeme alınması gelir dağılımında adaleti sağlayacak bir unsurdur.

'BELLİ SKLALAR BELİRLENECEK'

Belli skalalar belirlenecek. Gelir skalası ile birlikte asgari ücret ve altından başlamakla birlikte en düşük tarife olacaktır. Asgari ücretin katları şeklinde tarifelendirme yapılabilir. Şu anda netleşmiş bir durum söz konusu değil.

BU DURUÖ DİĞER FATURALARA UYGULANIR MI?

Şu anda sadece doğal gaza ilişkin bir duyumumuz var. Kademeli olarak elektrik ve diğer faturalar için de bir destekleme getirilebilir.

'TASLAK OLUŞTURULACAK VE KANUN GEÇECEK'

Düzenlemede yasal süreç gerekli. Bunun için uzun bir hazırlık süreci gereklidir. Meclis’te kanun taslağı oluşturulacak ve kanun geçecek. Yaz tatiline girmeden önce ben bu düzenlemenin yapılmasını beklemiyorum.“ değerlendirmelerinde bulundu.