Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Büyükşehirlerde SGK borçlarının yüzde 76'sı CHP'li belediyelere ait." Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Büyükşehirlerde SGK borçlarının yüzde 76'sı CHP'li belediyelere ait."

Dolandırıcılar, memur olmak isteyen vatandaşları hedef alarak internet siteleri ve sosyal medya hesapları aracılığıyla 'iş vaadi' ile para toplamaya başladı. Özellikle "40 bin TL maaşla KPSS'siz memur alınacak" gibi ilanlarla dikkat çeken dolandırıcılar, kamu kurumlarının isimlerini ve bakanların fotoğraflarını kullanarak güven oluşturmaya çalıştılar.

Bu sahte hesaplar ve internet siteleri, çeşitli vaatlerle vatandaşları tuzağa düşürdü. İlanlarda "KPSS'siz memurluk şansı", "KPSS puan şartı 50", "Devlet her gün 3 binin üzerinde memur alıyor" gibi söylemler kullanılarak insanların dikkati çekildi. Ancak bu vaatlerin ardında dolandırıcılık yöntemleri yatıyordu.

Vatandaşlar, bu sitelerdeki vaatleri görüp linke tıkladıklarında tuzağa düşmüş oluyorlardı. Başvuru ücreti adı altında 308 TL alınırken, aynı zamanda kişinin kimlik fotokopisi, adli sicil kaydı gibi belgeleri de isteniyordu. Dolandırıcılar, bu belgelerle banka hesabı açma, şirket kurma gibi işlemler yapabiliyorlardı.

Dolandırıcılar, sahte başvuru sürecinde 'Süreç olumlu geçti' diyerek vatandaşlardan 1.030 TL daha talep ediyor ve paranın iade edileceği vaadiyle dolandırıcılık işlemini sürdürüyorlardı. Ancak bu tür dolandırıcılık yöntemleri ciddi cezaları gerektiriyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, kamu kurumlarıyla ilişkili olduğunu söyleyerek işe atama vaadinde bulunanlar, nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemiş oluyorlar.

Bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı mağdurların Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak delillerle birlikte şikayette bulunmaları gerekiyor. Sahip oldukları faturalar, dekontlar, e-posta ve mesaj çıktıları gibi belgelerle birlikte yapılan şikayetler, soruşturmanın ilerlemesi için önem taşıyor. Dolandırıcıların sahte yorumlarla ilanları inandırıcı kılmaya çalıştığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yorumlara itibar edilmemeli ve şüpheli durumlarda yetkililere başvurulmalıdır.