Açıkladıkları ücretlerle cep yakan vakıf üniversitelerinde hukuk, mimarlık, mühendislik gibi popüler bölümleri okumak isteyen adayların yıllık 1 milyon liradan fazla ücreti gözden çıkarması gerekiyor. Burs şartı olan tıp, diş hekimliği ve eczacılık bölümlerinde de ücretler 1 milyon liraya yaklaşıyor. ÖSYM takvimine göre adaylar için üniversite tercih dönemi 25 Temmuz’da başladı ve 2 Ağustos’a kadar devam edecek. Bu süreçte vakıf üniversitelerini seçmeyi planlayan adayların eğitim bütçelerini de düşünmesi gerekiyor. Çünkü 2024-2025 akademik yılı için eğitim ücretlerini açıklayan vakıf üniversiteleri, geçen yıla oranla yüzde 100’e varan artışlar yaptı. Ücretler üniversitelere ve fakülte ya da programa göre değişiklik gösteriyor.

Burs Şartı Olanlar

Çoğu vakıf üniversitesi, tıp ve diş hekimliği fakültesi öğrencilerini belirlediği puan ve yüzdelik dilim üzerinden alıyor. Bu programlarda eğitim görmek için üniversitenin belirlediği yüzdelik dilim ve puan şartını sağlamış olan adaylar, burslu olarak okuma fırsatına sahip olabiliyor. Burs oranları yüzde 50 ya da yüzde 25 olarak uygulanabiliyor. Bu şekilde, tıp ve diş hekimliği fakültelerinin ücretleri indirimli olarak uygulanıyor.

66A41523B6572481729D092A

Tıp Fakültesi 880 Bin Lira

Birçok vakıf üniversitesinde tıp veya diş hekimliği bölümünde öğrenim görecek adaylar, aynı üniversitelerin hukuk, mimarlık, mühendislik gibi diğer popüler bölümlerine göre daha az ücret ödüyor. Ancak burs şartı olsa bile, tıp ve diş hekimliği programlarında yıllık ücretler 1 milyon liraya yaklaşabiliyor. Tıp fakültesinin yıllık fiyatı 300 bin liradan başlayıp 880 bin liraya kadar çıkabiliyor. Diş hekimliği fakültesinin ücretleri ise 390 bin lirayla 890 bin lira arasında değişiyor. Puan ve yüzdelik dilim şartı nedeniyle indirim uygulanan eczacılık fakültesinin fiyatları da tıp ve diş hekimliğini takip ediyor ve bu fakülte için fiyatlar 710 bin lirayı bulabiliyor.

Hukuk 1 Milyon TL

Daha düşük yüzdelik dilimden öğrenci kabul ettikleri için burs şartı aramayan hukuk, mimarlık, mühendislik, psikoloji, işletme gibi diğer popüler bölümler için yıllık 1 milyon liranın üstünde fiyat belirleyen üniversiteler var. Bu alanlarda eğitim görmek isteyenlerin en az 300 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Ayrıca bazı vakıf üniversiteleri ücretlerini yıllık değil dönemlik olarak belirliyor. Bu durum, aynı eğitim öğretim yılı içinde ikinci dönem ücretlerde artış ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Pilotaj Dövizle Uçuyor

Pilotaj programını tercih edecek adaylar, programda yer alan zorunlu uçuş eğitimleri için ek bir ücret ödemek zorunda kalıyor. Bu eğitimler Euro ya da dolar bazlı ücretlendiriliyor. Üniversitelerde 520 bin lira ile 950 bin lira arasında olan senelik eğitim öğretim ücretine ek olarak zorunlu uçuş eğitimleri 55 bin Euro ile 80 bin dolar arasında, yani yaklaşık 1 milyon 975 bin lira ile 2 milyon 650 bin lira arasında değişiyor.

3 İlde Denize Girmek Yasaklandı 3 İlde Denize Girmek Yasaklandı

Taksitte Ücret Artıyor

Bazı vakıf üniversiteleri hazırlık sınıfları için yıllık ayrı bir ücret talep ediyor. Eğer bölümde zorunlu hazırlık sınıfı varsa, bölüm için ödenecek ücret hazırlık sınıfında geçerli olmuyor. Bu nedenle tercih yapılırken üniversitelerin hazırlık sınıfı için belirlediği yıllık ücretlere de dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca, bazı vakıf üniversiteleri açıkladıkları ücretlerin peşin fiyatta geçerli olduğunu ve taksitli ödemelerde fark alınabileceğini vurguluyor. Taksitli ödemelerde genellikle peşin ücrete yüzde 10 ile 15 arasında ekleme yapılıyor.