Bayram dönemi döviz hareketliliği

Mahfi Eğilmez, bayram öncesi ve sırasında döviz kurlarında genellikle bir düşüş yaşandığını belirtti. Bayram tatiline çıkmak isteyenler ve kurban kesmek isteyenlerin döviz bozdurarak TL'ye yönelmesi, piyasadaki döviz miktarını artırarak dolar kurunun düşmesine yol açar. Ancak bayramdan sonra döviz tekrar talep görür ve kur yükselmeye başlar.

Carry trade etkisi

Eğilmez, son dönemde carry trade adı verilen bir döngünün etkili olduğunu ifade etti. Yurt dışından düşük faizle getirilen dövizin TL'ye çevrilip mevduata yatırılması veya devlet tahvillerine yönelmesiyle, yıllık yüzde 40 civarında bir kazanç elde edilir. Bu durum, açıklanan enflasyon oranlarının çok üzerinde bir getiri sağladığı için negatif reel faiz ortamı yaratır.

Mevduat süresinin dolmasıyla dövize dönüş

Mahfi Eğilmez, mevduat süreleri dolunca paranın çekilerek yeniden dövize çevrildiğini belirtti. Hükümetin bu duruma müdahale etmediğini ve hatta izin verdiğini vurgulayan Eğilmez, Merkez Bankası'nın da bu süreçte satılan dövizleri alarak rezervlerini artırdığını kaydetti.

Dalgalanmaların nedeni

Dolarda yaşanan ani dalgalanmaların nedenlerini açıklayan Eğilmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz politikalarına dikkat çekti. Erdoğan'ın, "Bütün mesele yine geliyor, faiz olayına dayanıyor. İnşallah faizde atacağımız adımlarla enflasyonu son çeyrekte çok daha olumlu bir konuma taşımış olacağız" sözleri, piyasalarda faiz indirimi beklentisini artırarak dolar kurunun yükselmesine sebep oldu.

Faiz indirimi beklentisi ve kur artışı

Bursa'da ev sahibinden dehşete düşüren işkence! Kiracısına kadın iç çamaşırları giydirip... Bursa'da ev sahibinden dehşete düşüren işkence! Kiracısına kadın iç çamaşırları giydirip...

Mahfi Eğilmez, faiz indirimi beklentisinin dolarda ani yükselişlere yol açtığını ifade etti. Faiz oranlarının düşürülmesi beklentisiyle yatırımcıların dövize yönelmesi, kurun sabit kalmasını engelliyor ve dalgalanmalara neden oluyor.