Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara kur korumalı mevduat dönüşleri için döviz satışına başladığını duyurdu. Bu gelişme, dolar ve euro gibi döviz kurlarındaki yükselişin sürdüğü bir dönemde gerçekleşti. Aynı zamanda milyonlarca emeklinin gözü, enflasyon oranlarına çevrildi ve Haziran ayı enflasyon verileri merakla bekleniyor.

Haziran ayında Türkiye'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda yaklaşık %4,84 artması, yıllık bazda ise sınırlı bir düşüşle %39,5 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Bu düşüşte, TL'nin sert değer kaybının yanı sıra akaryakıt, otomobil, tütün, hizmetler, altın ve mücevherat gibi kalemlerdeki fiyat artışlarının etkili olması bekleniyor.

Ekonomistler, TL'nin değer kaybının fiyatları yükselterek enflasyona yukarı yönlü etki yapmaya devam edeceğini öngörüyor. Reuters anketine katılan ekonomistlerin yılsonu enflasyon tahmin medyanı ise %51,50 seviyesinde bulunuyor.

Enflasyon verileri, memur ve emeklilere verilecek zam oranlarını da etkileyecek. Emekli ve memur maaşlarının artışına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin bu hafta içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması bekleniyor.

Öte yandan, TCMB, kur korumalı mevduat dönüşleri (KKM) için bankalara döviz satışı yapılmasına izin veren bir yazı gönderdi. Bu değişiklikle birlikte bankalar, vade sonunda ihtiyaç duyacakları döviz likiditesini doğrudan TCMB'den temin edebilecekler. Bankacılar, bu hafta yaklaşık 15 milyar dolarlık KKM dönüşü, önümüzdeki haftalarda ise 10 milyar dolar civarında KKM dönüşü hesapladıklarını belirtiyorlar.

DOLAR VE EURO'DA SON DURUM


Dolar/TL 26.11 seviyesindeki tarihi zirvesine yakın seyrediyor. Faiz kararından bugüne TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 10, Haziran ayında ise yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti. Kur bu sabah saat 09.07'de 26.08 civarındaydı.

Euro TL ise saat 09.28'de 28.38 civarında işlem görüyor.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Ev Sahipleri 'Faiz' İçin Ev Satıyor, Kiralık Ev Bulmak Zorlaşıyor Ev Sahipleri 'Faiz' İçin Ev Satıyor, Kiralık Ev Bulmak Zorlaşıyor

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi