Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği (mpox) virüsüne karşı ilk aşıya onay verdi. DSÖ, Bavarian Nordic tarafından üretilen "MVA-BN" adlı aşının, virüse karşı ön yeterlilik alan ilk aşı olduğunu duyurdu. Bu onayın, aşının acil ihtiyaç duyan topluluklarda erişimini kolaylaştırarak bulaşmayı azaltacağı ve salgının kontrol altına alınmasına katkı sağlayacağı ifade edildi.

DSÖ'nün Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE), aşının özellikle yüksek risk grubundaki kişilere uygulanmasını önerdi. MVA-BN aşısı, 18 yaş üstü bireylere dört hafta arayla iki doz olarak yapılabiliyor. Ancak aşının 18 yaş altındaki kişilerde henüz lisanslı olmadığı belirtilirken, bebekler, çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde "endikasyon dışı" kullanılabileceği vurgulandı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu gelişmenin hem Afrika'daki mevcut salgınlar hem de gelecekteki olası tehditler için önemli bir adım olduğunu belirtti. Ghebreyesus, aşıların ihtiyacı olanlara eşit şekilde ulaşabilmesi için üretim, tedarik ve dağıtım süreçlerinin hızla ölçeklendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Narin'in dört gün gözaltında kalan babası ilk kez konuştu: Nevzat her akşam camiye gelip yanımda oturuyordu Narin'in dört gün gözaltında kalan babası ilk kez konuştu: Nevzat her akşam camiye gelip yanımda oturuyordu

Maymun çiçeği virüsü genellikle hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşırken, virüsün yayılması vücut döküntüleriyle temas, kontamine eşyalar ve vücut sıvılarıyla olabiliyor. Hastalık genellikle yüksek ateş, baş ve sırt ağrısı, cilt döküntüleri gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Özel bir tedavisi bulunmayan hastalıkta antiviral ilaçlar kullanılıyor ve çoğu vaka birkaç hafta içinde iyileşiyor.

2022 yılında DSÖ, virüsün "maymun çiçeği" ismini ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle "mpox" olarak değiştirmişti.