Emekli olmaya hazırlanan milyonlarca vatandaşın yanı sıra ihtiyaç sahibi vatandaşlar için devlet tarafından çeşitli nakdi yardımlar sağlanmaktadır. Ancak pek çok kişi, bu yardımlardan habersiz bir şekilde haklarını kullanmamaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere resmi kurumlar tarafından yapılan yardımların bazıları, vatandaşlar tarafından bilinmiyor.

Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü

Bu konuda SGK da dahil olmak üzere birçok kurum, vatandaşların haklarını öğrenmesi için e-Devlet üzerinden sorgulama yapabileceklerini hatırlatmıştır. Örneğin, ölüm durumunda geride kalan çocuklara verilen 'ölüm parası', yanlış bir bilgi nedeniyle sadece en büyük çocuğa verildiği düşünülmektedir. Oysaki bu hak, geride kalan tüm çocuklara eşit şekilde dağıtılmaktadır.

Bunun yanı sıra, babası vefat eden kız çocukları evlenirken SGK'dan çeyiz parası alabilirler. Yeni doğum yapan çalışanlar ise süt parası ve bakıcı parası gibi desteklerden yararlanabilirler. Ayrıca geçici iş görmezlik ödemesi de hakları arasında yer almaktadır.

Vatandaşların bu tür hakları sorgulamak için e-Devlet platformunu kullanmaları gerekmektedir. e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr adresine veya mobil uygulamasına giriş yapıldıktan sonra 'SGK Şahıs' yazarak sorgulama işlemi yapılabilir. 'SGK Şahıs Ödemeleri Sorgulama' seçeneği tıklanarak ödeme ve yardımlar kontrol edilebilir. Bu sayede bilinmeyen haklar ortaya çıkacak ve vatandaşlar haklarından daha fazla yararlanma imkanı bulacaklardır. Düzenli olarak sorgulama yapmak, hakların takip edilmesi ve kullanılması açısından oldukça önemlidir.