Güncel

“E-Devlet ve bankalar dahil tüm şifrelerinizi hemen değiştirin”

10 milyar parolanın bulunduğu veri seti Darkweb'de paylaşıldı. Güvenlik uzmanları, kullanıcıları acil olarak şifrelerini değiştirmeleri konusunda uyardı.

Abone Ol

Geçen hafta tarihin en büyük şifre sızıntısı meydana geldi ve 10 milyar parolanın yer aldığı devasa bir veri seti Darkweb'de paylaşıldı. "RockYou2024" olarak adlandırılan bu sızıntı, önde gelen bir bilgisayar korsanlığı forumunda paylaşıldı ve 10 milyara yakın şifreyi düz metin halinde içeriyor. Güvenlik uzmanları, kullanıcıları hızla şifrelerini değiştirmeleri konusunda uyardı.

Dünya genelindeki çeşitli sızıntılardan derlenen bu veri seti, yaklaşık 45 GB büyüklüğünde. Uzmanlar, bu tür büyük sızıntıların ardından kullanıcıların güvenliklerini artırmak için derhal şifrelerini yenilemeleri gerektiğini vurguluyor.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş, yazısında Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan'ın görüşlerine yer verdi. Demircan, "Şifrelerinizi değiştirin ve iki faktörlü korumayı açın: Acilen tüm şifrelerinizi, tahmin edilmesi zor- içinde karakter ve rakam olacak şekilde, yenisi ile değiştirin. Banka, sosyal medya ya da e-posta şifreleriniz birbirinden farklı olsun. Zira, bir şifre ele geçirilirse diğer platformlarda da o şifreler denenecektir" dedi.