Ekonomi yönetimi vergi sistemini daha sade, adil ve modern bir hale getirmek amacıyla 6 adımlı vergi reformunu başlatıyor. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vergi reformunun tüm kesimlerin beklentisini karşılayacak şekilde sosyal adaleti sağlayan ve kamu gelirlerini istikrarlı bir şekilde devam ettiren bir paket olacağını belirtti.

Bu reform çerçevesinde vergi sistemi modernize edilecek ve güncellenecek. Özellikle doğrudan vergilerin payının artırılması ve vergi sisteminin sadeleştirilmesi hedefleniyor. Esnaf, tüccar ve iş dünyasının dile getirdiği sorunların başında gelen dolaylı vergi yükünün ağırlığı ve farklı KDV oranları da ele alınacak konular arasında bulunuyor.

Reform paketi kapsamında vergi tabanı genişletilecek ve vergi türleri azaltılacak. Vergi toplama ve denetleme birimleri güçlendirilecek, veri toplama ve inceleme kapasitesi artırılacak. Gelir ve kurumlar vergisi denetim personeli takviye edilecek. Vergi teşvikleri, muafiyetleri, uzlaşma ve cezalar yeniden düzenlenecek.

Emlak vergisi muafiyetinde detaylar belli oldu! İşte yeni düzenlemede detaylar... Emlak vergisi muafiyetinde detaylar belli oldu! İşte yeni düzenlemede detaylar...

Vergi Usul Kanunu'na göre çift kayıt sistemi engellenecek ve ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeye yönelik mekanizmalar güçlendirilecek. Elektronik defter ve belge uygulamaları daha yaygın hale getirilerek vergi sisteminde adil, rekabetçi ve sürdürülebilir bir yapı oluşturulacak.

Mükellef haklarına yönelik yasal koruma artırılacak ve vergi ödeme süreçleri daha kolay hale getirilecek. Vergi sistemi öngörülebilir ve istikrarlı bir şekilde işleyecek, vergi oranları belirlenirken ekonomik büyüme ve gelir dağılımının etkisi gözetilecek.

Ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirme mekanizmaları devreye girecek. Vergisel teşviklerin etkinliği değerlendirilerek gereksiz olanlar kademeli olarak kaldırılacak. Ayrıca vergiye uyumu artırmak için adımlar atılacak, vergi yükü ve gelir tahminlerine yönelik geniş çaplı analizler gerçekleştirilecek.

Bu kapsamlı vergi reformu, ekonomik istikrarı ve adil bir vergi sistemi oluşturmayı hedefliyor. Reformun hayata geçirilmesiyle birlikte vergi sistemi daha etkili, şeffaf ve mükellef dostu hale getirilecek.