Güncel

Elektronik sigaradaki büyük tehlike: Ölüme kadar götürüyor

Son dönemlerde elektronik sigaraların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri bilimsel çalışmalarla daha net bir şekilde ortaya kondu. Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Remziye Can, elektronik sigaraların astım, kan damarlarında daralma, kan basıncında artış, yanıklar, kanser riski, akciğer ve beyin hasarına yol açtığını belirtti.

Abone Ol

Son dönemlerde elektronik sigaraların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri bilimsel çalışmalarla daha net bir şekilde ortaya kondu. Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Remziye Can, elektronik sigaraların astım, kan damarlarında daralma, kan basıncında artış, yanıklar, kanser riski, akciğer ve beyin hasarına yol açtığını belirtti. Dr. Can, bu ürünlerin "zararı azaltılmış ürünler" olarak piyasaya sürüldüğünü ancak içerdiği kimyasal maddelerin sağlığı tehdit ettiğini vurguladı.

Elektronik sigaraların pilden aldığı enerji ile ısınarak likiti buharlaştırması, kullanıcılar için çeşitli sağlık riskleri taşıyor. Elektronik sigaralarda bulunan kimyasal maddeler arasında propilen glikol, gliserol, etilen alkol ve formaldehit gibi zararlı bileşenler bulunmakta. Bu maddeler, akciğer alveollerine geçiş yaparak ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Elektronik sigaraların, akciğerlerde ve beyinde hasar oluşturabildiği, DNA'ya zarar verdiği ve kansere neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, bu ürünlerin kullanımı pasif içiciliğe yol açarak hücre canlılığını azaltıyor ve nörotoksik etkiler gösteriyor. Elektronik sigaraların beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğu, hafıza ve öğrenme kapasitesinde azalmaya neden olabileceği ifade ediliyor.

Dr. Can, elektronik sigaraların kalp atım hızı ve kan basıncında artışa neden olduğunu, bağışıklık sistemini zayıflatarak zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonlarına yol açtığını belirtti. Ayrıca, elektronik sigara kullanımının EVALI (e-cigarette and Vaping use Associated Lung Injury) olarak adlandırılan akut akciğer hasarına ve ölüme yol açabileceğini vurguladı.

Elektronik sigara kullanımına bağlı olarak yanıklar, patlamalar ve kimyasal yaralanmalar gibi fiziksel yaralanmaların da yaşandığı bildirildi. Ayrıca, elektronik sigaraların içerdiği kimyasal maddelerin, akciğerlerde iltihabi sürece yol açtığı ve bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu kaydedildi.

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaraların içinde bulunan yağlı kimyasalların akciğer dokusunda iltihabi süreçleri tetiklediğini belirtti. Dağlı, elektronik sigaraların oluşturduğu yeni hastalıkların artmasından endişe duyduklarını ve bu ürünlerin satışının durdurulmasını talep ettiklerini ifade etti.

Bilim insanları, elektronik sigaraların sağlık üzerindeki tehlikeleri konusunda daha fazla araştırma yapılması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Elektronik sigaraların zararlarından kaçınmak için, kullanımdan kaçınılması ve bu ürünlerin denetiminin artırılması öneriliyor.