Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, emeklilik sisteminde yapılması planlanan güncellemelerle ilgili önerilerini dile getirirken, erken emekliliğin ülke ekonomisine zarar verdiğini vurguladı. Ergün, "Daha fazla prim ödeyen ya da daha çok çalışan, daha az çalışandan daha az emekli maaşı almamalı" diyerek, yeni sistemde adaletin sağlanması gerektiğini belirtti.

Erken Emeklilik Türkiye’ye Zarar Veriyor

Kazım Ergün, mevcut emeklilik sisteminin erken emekliliğe teşvik ettiğini ve bu durumun Türkiye ekonomisine zarar verdiğini söyledi. "İnsanların en verimli yaşları 40 ila 60 arasıdır. 38 yaşında kadınlar, 43 yaşında erkekler emekli oluyor; bu doğru değil" ifadelerini kullanan Ergün, erken emeklilik sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Adil ve Sürdürülebilir Bir Sistem İhtiyacı

TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in emeklilik sisteminin güncellenmesi için kapsamlı bir çalışma yapılacağını açıklaması, emeklilerde önemli beklentiler oluşturdu. Güler, "Emeklilik sistemini daha adil, daha sürdürülebilir bir zemine oturtmamız lazım. Sürekli bütçeden emeklilik sistemine kaynak aktararak bunu sürdürmek doğru değil. Gelişmiş ülkelerde, 45-50 yaşında emekli olmaz ama bizde var" diyerek, emeklilik sisteminde reformun kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Adalet Bakanlığı 24 bilişim personeli alımı yapacak: Başvuru şartları ve detaylar Adalet Bakanlığı 24 bilişim personeli alımı yapacak: Başvuru şartları ve detaylar

Sosyal Güvenlik Sisteminde Eşitlik Sorunu

TÜED Başkanı Ergün, Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminin bütünlüğünün sağlanamadığını ve bu durumun emekli aylıklarında ciddi farklılıklara yol açtığını dile getirdi. Aralık 2024 ile Ocak 2025'te emekli olanlar arasında %30'a varan aylık farkının oluşabileceğini belirten Ergün, "Sosyal güvenlik sistemimiz eşitlik ilkesinden uzaklaştığından, yeni bir emeklilik aylığı hesaplama yöntemi belirlenmeli ve karma aylık hesaplama sistemine son verilmelidir" dedi.

Gösterge Sistemine Geri Dönülmeli

2000 yılı öncesindeki gösterge sisteminin devam ettirilmesi durumunda bugünkü eşitsizliklerin ve kök aylıklardaki kayıpların yaşanmayacağını vurgulayan Ergün, "TÜED olarak gösterge sistemine yeniden dönülmesini savunuyoruz. Gösterge sistemi uygulandığında, emekli olunan yıllar arasında aylık fark olmayacak" dedi. Ergün, intibak düzenlemesinin ise bir zam değil, eşitliği sağlayan bir düzenleme olduğunu ifade etti.