Güncel

Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? İşte masadaki oranlar ve detaylar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı. Anket sonuçları, yıl sonu enflasyon beklentisinin düşmesiyle birlikte, 2024 yılının ocak ayında yapılacak memur ve emekli maaşı zamları için önemli ipuçları sundu. Memurlar, emekliler ve özellikle en düşük maaşlı emekliler bu gelişmeleri merakla takip ediyor.

Abone Ol

TCMB eylül anket sonuçları: Enflasyon beklentisi düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 43,14 seviyesine gerilediğini gösterdi. Daha önceki tahmin yüzde 43,31 iken, bu küçük düşüş, özellikle maaş zamlarına dair beklentiler üzerinde etkili oldu. Ankete, reel sektör, finans sektörü temsilcileri ve ekonomi uzmanları olmak üzere toplam 64 katılımcı dahil oldu.

Emekli maaşları zam oranı nasıl hesaplanacak?

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisinin güncellenmesi, emekli maaşlarına yapılacak zam oranını da doğrudan etkiledi. Ocak 2024 itibarıyla yapılacak zamlar için enflasyonun belirleyici olacağı biliniyor. Eğer bu tahmin gerçekleşirse, 2024'ün ikinci yarısında enflasyon artış oranı yüzde 14,76 olarak belirlenecek. Bu oran, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine uygulanacak zam oranı olarak öngörülüyor.

Memur ve memur emeklilerine ne kadar zam yapılacak?

Memurlar ve memur emeklileri için ise farklı bir hesaplama uygulanacak. 2023 yılı enflasyon farkı dikkate alınarak, yüzde 4,33 oranında bir fark öngörülüyor. Ocak ayında yapılacak toplam zam oranı ise yüzde 10,59 olarak hesaplanıyor. Bu oran, memur maaşlarının ve memur emeklilerinin maaşlarının artışında belirleyici olacak.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Son dönemde gündemde olan en düşük emekli maaşı konusu da zam oranlarıyla birlikte yeniden değerlendirmeye alındı. Ankara kulislerinde, en düşük emekli maaşının 14-15 bin lira seviyesine çıkarılacağına dair söylentiler dolaşıyor. Kök maaş uygulamasıyla birlikte bu düzenlemenin hayata geçirilmesi bekleniyor.