Ekonomi yönetimi, 2024 yılı için emekli aylıklarının artırılması amacıyla yeni bir düzenleme hazırlığında. Bu düzenleme, emeklilik tarihlerinin ertelenmesiyle yaşanan hak kayıplarını önlemeyi ve enflasyon kaynaklı maaş farklarını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

2024'te emekli olacak bir sigortalının aylığının, 2025'teki emekliliğe göre en az yüzde 30 daha yüksek olacağı beklentisi, yılbaşından önce çok sayıda emeklilik dilekçesi verilmesine yol açtı. Bu durumun ardından ekonomi yönetimi, yeni bir formül üzerinde çalışmaya başladı.

Yeni düzenleme, hak ettiği halde emekli olmayanların maaşlarında kayıp yaşanmamasını sağlayacak. Düzenleme, aylıklarda enflasyon kaynaklı farkların oluşmayacağı bir seviyeye gelene kadar geçerli olacak. Emekli maaşlarının hesaplanmasında güncelleme katsayısı, bir önceki yılın enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. 2024'te enflasyonun 2023 yılına göre daha düşük olması bekleniyor; bu nedenle 2024'te hesaplanacak emekli aylıkları, 2025'teki emeklilik maaşlarına göre daha yüksek olacak.

Ekonomi yönetiminin emekliliği erteleyen vatandaşların hak kaybını önleyecek formülü, maaş bağlama esaslarını düzenleyen mevcut kanunlarda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Bu formülde, emekliliğe hak kazanan vatandaşın maaşı, hangi yılın güncelleme katsayısına göre daha yüksekse, maaş o yılın verilerine göre hesaplanacak.

Yeni düzenleme, enflasyonun tek haneye düşene kadar geçerli olacak. Örneğin, 2024'te emekliliğe hak kazanan bir vatandaş, eğer dilekçesini 2026 yılında verirse, emekli aylığı 2024, 2025 ve 2026 yıllarındaki katsayılara göre hesaplanacak ve en yüksek olanı seçilerek bağlanacak.

Düzenleme yapılmaması durumunda, eğer enflasyon OVP'de tahmin edilen doğrultuda gerçekleşirse, 2026'da yüzde 17,5'e düşeceği öngörülüyor. 2025'te emeklilik dilekçesi verenlerin maaşları, önceki yılın enflasyon farkıyla yüksek çıkacak ve bu, SGK önünde yoğunluk yaratabilecek.

Emekli Öğretmenin Cesedi Gölette Bulundu Emekli Öğretmenin Cesedi Gölette Bulundu