Hükümet, 'kök maaş' tartışmalarına son verecek bir düzenleme hazırlığında. Emeklilik yaşı kadınlarda 60'a, erkeklerde 65'e çıkarılacak ve en düşük emekli aylığına limit getirilecek. Ödenen prim kadar maaş bağlanacak. Emeklilik sistemi A'dan Z'ye değişiyor.

AK Parti kurmayları, emeklilikte ödenen prime göre maaş ödenmesi ve kök maaş düzenlemesi ile ilgili çalışmalara başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile AK Parti'nin ekonomi kurmaylarının ortaklaşa yapacağı geniş kapsamlı çalışmayla emeklilik maaş sisteminde reform gerçekleşecek.

Adil ve Kapsayıcı Reformlar

Mağduriyetleri giderecek, adil ve kapsayıcı formüller üzerinde yoğunlaşan hükümet, emeklilik sistemini sil baştan yapılandıracak. Çalışmalara göre, emeklilik yaşı ve sigorta süreleri yeniden belirlenecek.

Kök Maaş Tabana Yayılacak

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, yeni düzenlemeye göre emekliler, ödedikleri prime göre maaş alacak. Kök maaşlarla ilgili de düzenleme yapılacak. Özellikle düşük emekli maaşı alanlara geçimini sadece emekli maaşıyla sağlayanlara yol, gıda, yakıt ve kira desteği gibi sosyal destekler yapılacak. En düşük emekli aylığı belirli bir limite getirilecek ve hane bazlı emekli maaşlarına destek sağlanacak.

Seyyanen Zam Beklentisi Azalacak

Yeni emeklilik sisteminde hedef, her 6 aylık zam döneminde seyyanen zam beklentisinin önüne geçmek. Üzerinde çalışılan formülle kök maaşın tabana yayılması da planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anavatan Türkiye ve KKTC Olarak Sırt Sırtayız Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anavatan Türkiye ve KKTC Olarak Sırt Sırtayız

Emeklilik Yaşı Yükselebilir

Yapılacak düzenlemeler ile kadınlarda 58 olan emeklilik yaşının 60'a, erkeklerde ise 60 olan emeklilik yaşının 65 yaşına çıkarılması da üzerinde çalışılan formüller arasında.

Bu kapsamlı reformlarla, emeklilik sisteminin daha adil, sürdürülebilir ve kapsayıcı hale getirilmesi amaçlanıyor.