Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemeleri kapsamında emlak ilanlarına "doğrulama yükümlülüğü" getirildi. Bu durum, bazı emlakçıların bakanlık denetimlerinden kaçmak için "sil-ekle" yöntemini kullanmasına neden oldu.
Emlakçılar, bu yöntem aracılığıyla yüksek ceza alma riskinden kaçmak amacıyla ya da ceza almamak için ilanlarını sistemden silip, ardından aynı evi daha yüksek bir fiyatla yeniden sisteme ekliyorlar. Böylece, aynı mülkün farklı bir ilanla daha pahalı bir şekilde satışa sunulması sağlanıyor.
Bakanlık, bu durumun önüne geçmek için taşınmaz ticaretine ilişkin ilan platformlarında emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirdi. Yapılan düzenlemelerle piyasanın güvenilirliğini artırmak, tüketici haklarını korumak ve kayıt dışılığı engellemek hedefleniyor. Bu düzenlemenin 2025 yılından itibaren zorunlu hale geleceği de duyuruldu.
Bakanlık, Elektronik İlan Destek Sistemi (EİDS) devreye alındıktan sonra mevzuata aykırı olarak yayımlanan her ilan için 15 bin 846 ile 158 bin 460 Türk lirası arasında idari para cezası uygulanacağını açıkladı. Ayrıca, bu ceza miktarlarının 2025'te yeniden değerleme oranına göre artırılacağı belirtildi.
Alınan bu kararın ardından bazı emlakçılar, cezadan kaçma yolları aramaya başladı. CNN TÜRK'te yayımlanan haberlere göre, bazı emlakçılar, yeni taktikler geliştirerek fiyat artışını bakanlığın denetimlerinden saklanarak gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu çerçevede, sil-ekle yöntemiyle önce ilanlarını silip, sonra yeni ve yüksek fiyatlarla yeniden sisteme ekliyorlar.
Bu tür uygulamalara karşılık olarak, ilan fiyatlarında aşırı artış yapan 117 emlak işletmesi tespit edilerek toplamda 11 milyon 700 bin lira ceza kesildi.