Türkiye genelinde Haziran 2022'den bu yana yürürlükte olan kira artışlarına yüzde 25 sınırlaması, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Bu durum, kiracılarda büyük bir tedirginliğe yol açtı. Emlakçılar, arz-talep dengesinde bir sorun olmadığını ancak fiyatların yüksek olduğunu belirterek, "Kiracıların birçoğu tedirgin. Zamları karşılayamayacak kiracılar ev arayışına başladı" dedi.

Yeni Dönem Kira Artışları

1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte kira artış oranı yüzde 65,07 olarak belirlendi. Bundan böyle kiralar Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirlenecek.

Aday öğretmenlik sistemi kaldırılıyor! Aday öğretmenlik sistemi kaldırılıyor!

Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı'ndan Açıklamalar

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, geçen yıla göre kiraların yüzde 5-10 arasında düştüğünü belirterek, "Vatandaşlar oturduğu semti değiştirmek istemiyor. Ancak uyguna da ev bulamıyor" dedi. Taylan, Ukrayna savaşı ve 6 Şubat depremleri nedeniyle Antalya, Mersin, Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde 2023 yılında ev bulmanın zorlaştığını hatırlattı ve ekledi: "Bu bölgelerden gelen kişilerin birçoğu kendi iline döndü. Bu nedenle arz talep dengesinde bir problem yok, ev var ancak fiyatlar yüksek. Kiraların düşmesi için devlet eliyle satılık ya da kiralık konutların piyasaya arz edilmesi gerekiyor."

Emlakçıların Gözlemleri

Haber Global'e konuşan emlakçı Şaban Özdemir, kira sınırlaması uygulamasının sona ermesiyle birlikte ev değişimlerinin artacağını belirtti. Özdemir, "Kiracıların birçoğu tedirgin. Zamları karşılayamayacak kiracılar ev arayışına başladı. Daha kira artışı yapılmadan ev soranlar oldu" ifadelerini kullandı.