Güncel

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Uzmanlardan dikkat çeken tahminler

Yılın ikinci yarısına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, emekli maaşlarına yapılacak zam oranları merak konusu oldu. Son olarak temmuz ve ağustos aylarına ait enflasyon verilerinin duyurulmasının ardından uzmanlar, en düşük emekli maaşına yönelik beklentilerini paylaştı. Bu kapsamda yapılan tahminler, yıl sonunda maaşlarda yüzde 15’e varan artışların olabileceğine işaret ediyor. İşte uzman görüşlerine dayanan ayrıntılar...

Abone Ol

Enflasyon rakamları zam oranını belirleyecek

Emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, temmuz ve ağustos ayları enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından netleşmeye başladı. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, iki aylık enflasyon farkının yüzde 5.78 olarak belirlendiğini belirtti. Bayram, bu rakamın emekliler için şimdiden bir zam farkı oluşturduğunu ifade etti. Ekonomi yönetiminin tahminlerine göre, dört aylık enflasyon verisi daha açıklanacak ve yıl sonunda en düşük emekli maaşlarına yüzde 15 oranında bir artışın gerçekleşebileceği öngörülüyor.

Yıl sonunda emekli maaşları ne kadar artacak?

Muhammet Bayram, yıl sonuna kadar her ay ortalama yüzde 2 enflasyon farkı olması halinde, yıl sonunda emeklilere yüzde 15’lik bir zam farkı doğacağını tahmin etti. Bayram, geçen dönemde en düşük emekli maaşının 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltildiğini, bu dönemde ise yüzde 15 ila 20 arasında bir artış olması durumunda en düşük maaşın 14 bin 345 TL ile 15 bin TL arasında olacağını öngörüyor.

Refah payı tartışmaları sürüyor

Emekli maaşlarına ilişkin beklentilerde refah payının da etkili olup olmayacağı sorusu gündemde. Geçtiğimiz dönemlerde refah payı dahil edilmemişti. Bayram, bu dönemde de refah payı ilavesi yapılmasının beklenmediğini ve şu anda hak edilen zam oranının yüzde 5.78 olduğunu ifade etti. Bayram, yıl sonu zam farkının yüzde 15 düzeyinde olacağını tahmin ediyor.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz’dan dikkat çeken değerlendirmeler

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, 2024 yıl sonu enflasyon rakamının yüzde 41,5 olarak öngörüldüğünü ve bu rakam üzerinden 2024’ün ilk yarısının yüzde 24,73’lük kısmı soyutlandığında yüzde 13,45’lik bir enflasyon farkı beklediğini belirtti. Yılmaz, bu farkın emekli maaşlarına yansıyacağını ve taban aylığa yüzde 13,45 oranında bir zam yapılması gerektiğini vurguladı. En düşük emekli maaşının 14 bin 500 TL ile 15 bin TL seviyelerine yükselmesi gerektiğine işaret etti.

En düşük emekli maaşı beklentileri ne yönde?

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olarak belirlendiği son düzenlemenin ardından, uzmanlar, gelecek dönemde bu maaşların enflasyon farkı ve diğer ekonomik göstergeler ışığında 14 bin 500 TL’ye kadar çıkabileceğini tahmin ediyor. Yılmaz, OVP’de güncellenen enflasyon rakamları doğrultusunda, kök aylığı ek ödeme dahil 11 bin 18 TL altında olan emeklilerin sıfır zam riski ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.

Uzmanların tahminlerine göre, en düşük emekli maaşları, yıl sonunda yapılacak zamlarla 15 bin TL seviyesine ulaşabilir. Ancak nihai zam oranının kesinleşmesi için yıl sonuna kadar açıklanacak enflasyon verilerinin tamamlanması bekleniyor. Emeklilerin maaşlarındaki artışlar, ekonomik göstergeler ve enflasyon oranlarına bağlı olarak şekillenecek.