Enflasyon verisinin altını düşürmesiyle birlikte, dolar ve altındadeğer kaybı devam ediyor.

Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü Borsa İstanbul’da yeni rekor: BIST 100 endeksi tüm zamanların zirvesini gördü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), mart ayı faiz kararını açıklamıştı. Banka, politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faizi) beklentilerin aksine 500 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine yükselmişti.

Merkez Bankası, enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasında ısrar edeceğini vurguladı. Ancak, enflasyonda belirgin bir kötüleşme öngörülmesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılacağını belirtti.

Banka, dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında sağlanacağını öngörürken, kredi büyümesinde veya mevduat faizinde beklenmedik gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının destekleneceğini ifade etti.

Merkez Bankası'nın faiz artışının ardından dolar kuru yaklaşık 60 kuruş, Euro kurunda ise yaklaşık 85 kuruş değer kaybetti.

Enflasyon verisinin açıklanmasıyla altın, yatırımcıların enflasyon endişelerini hafifletmesiyle birlikte değer kaybetti; bu durum, piyasalarda enflasyonun kontrol altına alınabileceği beklentilerini yansıtıyor.