Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, parlamentodaki konuşmasında Türkiye ile ilişkiler konusundaki son durumu değerlendirdi. Esad, Rusya, İran ve Irak'ın arabuluculuk çabalarına rağmen bu girişimlerin kayda değer bir sonuç vermediğini belirtti. Türk askerinin Suriye'den çekilmesini istediklerini ifade eden Esad, egemenlik ve uluslararası hukukun ilişkilerin onarılmasında önemli olduğunu ve terörle mücadelede ortak çıkarların bulunduğunu vurguladı.

Tartışma Şiddete Dönüştü! Palalı Grup Dehşet Saçtı Tartışma Şiddete Dönüştü! Palalı Grup Dehşet Saçtı

Esad, ilişkiyi yeniden tesis etmek için, bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğini ve Suriye'nin hiçbir hakkından vazgeçmeyeceğini söyledi. Ayrıca, başarılı bir müzakere sürecinin sağlam bir referansa ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bu referansın uluslararası hukuk, BM Şartı veya tarafların ilgilendiği başlıklara dayanabileceğini ifade etti. Türk yetkililerin mülteciler ve terör meselesine dair söyledikleri ile Suriye’nin topraklardan çekilme talebi gibi başlıkların sorun teşkil etmediğini düşündüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçtiğimiz ay yaptığı açıklamalarda, Esad ile ilişkilerin düzeltilmesi için her an davette bulunabileceklerini belirtmişti. Erdoğan, Esad’ın ilişkileri düzeltmek adına bir adım atması durumunda Türkiye'nin de karşılık vereceğini söylemişti. Erdoğan, Türkiye'nin geçmişte Suriye ile düşman olmadığını ve Esad ile ailece görüşmeler yaptıklarını da ifade etmişti.