Bayram tatilinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündem yoğunlaşıyor. Meclis'in önümüzdeki günlerde ele alacağı konular arasında, ev kadınlarının erken emekliliği için önemli düzenlemeler bulunuyor. Yapılacak düzenleme ile ev kadınları sosyal güvenceye kavuşacak ve emeklilik süreçleri desteklenecek.

Düzenleme kapsamında ev kadınları isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devletten alacaklar. Örneğin, mevcut asgari ücret üzerinden hesaplandığında en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6.400 lira 80 kuruş iken, devlet bu miktarın 2.133 lira 60 kuruşunu karşılayacak. Böylece, ev kadınları ayda 4.267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecekler.

Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem! Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem!

Bu düzenlemeyle birlikte, emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi de gündemde. Bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payı modelinin çalışan kadınlar için çocuk sayısına bağlı olarak genişletilmesi de tartışma konusu.

Ayrıca, Bağ-Kur'lu küçük esnafların uzun süredir beklediği prim günlerinin eşitlenmesi konusu da önemli bir gündem maddesi olarak ele alınacak. Bu düzenlemeyle yaklaşık 1 milyon küçük esnafın emeklilik için gereken prim günleri, SSK'lı çalışanlarla aynı seviyeye çekilecek ve bu esnaf grupları 5 yıl erken emekli olma imkanı elde edecek.

Tüm bu düzenlemeler, sosyal güvenlik açısından önemli adımlar olarak değerlendiriliyor ve Meclis'ten geçmesi halinde yürürlüğe girecek.