Son zamanlarda kredi ile ev sahibi olmak güç bir hale geldi. En başta dudak uçuklatan faiz oranı ve bankaların sınırlı kredi sağlamasından kaynaklı konut kredisinin payı küçüldü. Bu durumun üzerine bir kamu bankası ortak konut kredisi kampanyası başlattığını açıkladı.

Bu anlamda birçok kişi gelir beyanını sunarak ortak konut kredisi avantajından yararlanabiilecek. 

'YÜZDE 8.6'YA GERİLEDİ'

Konu hakkında bilinmeyenlri aktaran Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu açıklamalara yer verdi: “Son dönemde vatandaşlarımızın konuta erişimi zorlaştı. İpotekli satışlarda düşüş devam ediyor. TÜİK’in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre haziranda ipotekli satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49.4 azaldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yüzde 8.6’ya kadar geriledi. İpotekli satışlardaki bu düşüş kredi ile konuta erişimin ne kadar sınırlı kaldığının bir göstergesidir.


ORTAK KONUT KREDİSİ NEDİR?

Bu durum vatandaşları alternatif taksit yöntemlerine itiyor. Ortak konut kredisi en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut kredisi kullandığı ve konutu hisseli aldığı bir modeldir. Ortaklardan hepsinin kredi çekme şartı söz konusu değil, bazıları kredi alabilir, bazıları nakit verebilir. Önemli olan herkesin çektiği kredi tutarını ödeyebilecekleri finansal durumunun olması ve taşınmazın değerinin SPK lisanslı firmalar tarafından kontrol edilerek doğrulanmasıdır.


KREDİ MİKTARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Bu tür alımda konut hisseli bir konut haline geliyor ve hisseli bir tapu şekli ile tapu ortak çıkmış oluyor. Kredi tutarı SPK tarafından yetkilendirilmiş değerlendirme kuruluşlarınca değerlendiriliyor ve BDDK tarafından belirlenen kredi tutarları sınırı burada da uygulanıyor.

Asıl amaç kredilerin taraflar arasında ödenmesi ile ilgili imkandır. Düzenleme bu yıl içerisinde dördüncü ayda gündeme gelmişti. İpotekli satışlardaki düşüşle beraber tekrar gündeme gelmeye başladı.

ORTAK KONUT KREDİSİNİN GERİ ÖDEMESİ NE KADAR?

Örneğin 2 milyon TL üzerinden bir konut kredisi kullandırılsa aylık yüzde 3.49 faiz oranı ile 120 ay vadede aylık 70 bin 956 TL ödeme olacaktır. Bu ödemeyi 5 ortak bölüşseler her biri 14 bin 191 TL taksit ödemiş olur.

'KONUT SAHİBİ OLMALARINA İMKAN SAĞLAYABİLİRLER'

Genelde aile bireyleri birbirini takviye ederek eski dönemlerde ev almaya çalışırlardı. Ben bunun tekrar aile bireyleri ile destekleneceğini öngörüyorum. Bu dönemde konutu olmayan bir kardeşe ya da yer almak isteyen çocuklarına destek olmak isteyen ebeveynler, kayınpeder ve kayınvadeliler çocuklarına bu tür destek sağlayıp konut sahibi olmalarına imkan sağlayabilirler.


'KREDİ SKORLARI ETKİLENİYOR'

Fiyatı 4 bin liraya kadar çıktı! Ünü her geçen gün artıyor! Fiyatı 4 bin liraya kadar çıktı! Ünü her geçen gün artıyor!

Ortak konut kredisi çekilip taraflardan biri ödeyemediği durumda diğer ortakların bakiyeyi kapatması gerekiyor. Bunu yaparken de kredi skorları olumsuz yönde etkileniyor.

KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NEDİR?

Merkez Bankası’nın açıkladığı mayıs ayı verilerine göre konut fiyat endeksi reel olarak yüzde 14.9 oranında azaldı. Yani enflasyona göre konut fiyatlarının aşağı seyri devam ediyor.

'GAYRİMENKUL ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF'

Kiralarda da önemli artışlar var. Kira enflasyonu son 3 ayda o kadar arttı ki mevcut durumda gayrimenkul alıp kiraya verdiğinizde 15 yılda kendini amorti eden konutlar var. Konut alıp kiraya verenler açısından gayrimenkul önemli bir alternatif araçtır” değerlendirmelerinde bulundu.