Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan YKS sonuçlarına ilişkin açıklama

Konutunu kiraya sunanların yanı sıar şimdi de evini satacaklara, birden çok evi olanlara vergi düzenlemesi devreye girecek. Birden çok konutu olanlara katlamalı Emlak Vergisi ve tapu harcı getirileceği ileri sürüldü. Bunun dışında evini 5 yıllık süre sonunda satanlardan da vergi alınacağı değerlendirildi.

Yeni zam fırtınası getirebilir

Konut satışlarında vergilerin, piyasa değerlerleri üzerinden hesaplama yapılacağı iddia edildi. Bu analmda hem konut satanlar, hem de konut alanlar vergilerden cepleri yanabilir. Yeni düzenlemelerin konut fiyatlarında yeni bir zam fırtınası getirebilir. Çalışmanın, yasalaştıktan sonra satışlarda geçerli olacağı paylaşıldı.

Daha fazla vergi ödeyecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi reformuyla ilgili çalışmalar için hareket geçti. Vergi reformu taslağında, ev sahipleri ile konutu yatırım aracı olarak görenlerin daha fazla vergi ücreti ödeyecek, düzenlemeleri kapsıyor.

Haziran ayının ilk haftasında TBMM gündemine gelmesi beklenen oluşturulan taslağın milyonlarca konut sahibini yakından ilgilendirecek vergi düzenlemesinde şunlar yer alacak:

  • Mevcut çalışmada, satın alınmış olab konut 5 yıl bir kenarda tutulup 5'inci yıldan sonra satılırsa vergi ödenme şartı bulunmuyor. Bu ev ilk 5 yıl içinde satışa koyulursa Maliye, değer artış kazancı üzerinden yüzde 15-40 oranında vergi isteyebiliyor.
  • Yeni düzenleme ile 5 yıl istisnasının kaldırılacağı öngörülüyor.
  • Satın alınan ev için 5-10 hatta 50 yıl da geçse bilde dahi satın alınmış günden itibaren değer artış kazancı hesaplanıp vergisi talep edilecek.

Rayiç bedel uygulaması kaldırılacak

Taslak çalışma ile konut alım satımında belediyeden talep edilen ve gerçek değeri geçemeyen rayiç bedel uygulamasının sonlandırılacağı yer alıyor. Konutların güncel piyasa değerinden hesaplanacağı, güncel değerlerin de ekspertiz raporlarıyla ortaya konacağı söyleniyor. Güncel fiyata adım atılması eini satanlara ağır vergi ücreti belirlerken, alıcının ve satıcının ödediği yüzde 2'şerlik tapu harcının da zamlanacağı öngörülüyor. Kayıt dışılığı engellemek için tapu harcının indirileceği görüşülecekler arasında yer alıyor.

Ev sayısı arttıkça, vergi katlanıyor

Taslak çalışmayla birden çok evi olanların ikinci, üçüncü ve diğer evlerinden daha fazla tutrlarda Emlak Vergisi alınması da değerlendiriliyor. Mesela iki konutu olanlar, birinci evi için 5 bin lira vergi veriyorsa ikinci evi için 7 bin 500 ya da 10 bin lira gibi rakamlarla karşı karşıya kalabilir. Tapu harcı ücretleri da birden çok evi olanlarda katlamalı olarak yükseltebilir.