Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün süren toplantısını sonlandırarak federal fonlama faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 bandına çıkardı. Banka, para politikası üzerindeki ek bilgi ve etkilerini değerlendirmeyi sürdüreceğini belirtti. FOMC'nin Temmuz ayı politika açıklaması, büyük ölçüde değişiklik içermedi.

Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında, politika kararlarının veri odaklı olduğunu vurgulayarak, bu yıl herhangi bir faiz indirimine gitmeyeceklerini belirtti.

Gram Altın İçin Yeni Tahminler Gündemde

Faiz kararının piyasalar üzerindeki etkisini değerlendiren Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, Fed'in beklentiler dahilinde faiz oranlarını 25 baz puan artırdığını belirtti. Tufaner, "Kararın oy birliğiyle alınması önemli bir gelişme. Karar metninin Haziran ayına kıyasla çok fazla değişiklik içermediğini gözlemliyoruz. Powell'ın basın toplantısında, gelecek faiz kararlarının gelecek dönem verilere dayalı olacağını ve ek bir faiz artışının da mümkün olabileceğini belirtti. Bu çerçevede, ABD'de yayımlanacak olan iş gücü ve enflasyon verilerinin önemi artacak. Faiz kararının ardından altın ve gümüş fiyatlarında artış gözlendi" dedi.

Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor

Tufaner, altın fiyatlarına ilişkin tahminlerini de dile getirdi: "Gıda ve petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi, enflasyonist beklentileri artırırken, altın ve gümüş gibi değerli metallerin fiyatlarını da yükseltecektir. Özellikle ons altın fiyatlarının 2000 dolar seviyelerine ulaşmasını bekliyoruz. Gram altın fiyatlarına baktığımızda ise, önümüzdeki dönemde hızlı hareketler bekleyebilir ve fiyatların 1800 TL seviyelerine çıkabileceğini öngörüyoruz."