Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni vergi düzenlemeleriyle kayıt dışı ticareti azaltmayı hedefliyor. Fiş ve fatura düzenlemeyenlere ve bu belgeleri almayanlara ağır yaptırımlar geliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelir artırıcı düzenlemeler kapsamında fiş ve fatura gibi belgeleri düzenlemeyenlerle bu belgeleri almayanlara ağır yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) hazırladığı öneriler, toplumun tamamını ilgilendiren alışverişlerde belge düzenlemesini zorunlu hale getiriyor.

Fiş Almayanlara da Ceza

Halen, fatura ve fiş gibi belgeleri düzenlemeyenlere tutarın yüzde 10'u kadar ve en az 3 bin 400 lira tutarında özel usulsüzlük cezası uygulanıyor. Alıcının mükellef değil de tüketici olması halinde ceza 1/5 oranında uygulanıyor. GİB, yeni dönemde hem alıcı hem de satıcılara uygulanan cezaların artırılmasını öngörüyor. Satıcılar için belge düzenine uyulmadığı durumda ceza tutarının 3 bin 400 liradan asgari 30 bin liraya yükseltilmesi öneriliyor. Satış bedeli yüksek ise düzenlenmeyen tutarın yüzde 30'u kadar özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Ancak alıcılar, 5 gün içinde belge düzenlenmemesini GİB'e bildirmesi halinde cezadan kurtulacak.

Hesabını Başkasına Kullandıranlara Ağır Yaptırımlar

PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman? PMYO için taban puan kaç? TYT'den kaç almak gerekiyor? Polislik başvuru ne zaman?

Satışlarını şirket hesabı yerine ailesi veya başkasının IBAN hesaplarına havale yaptırarak tahsil eden şirketler ile kendisine ait hesabı bunlara kullandıranlara ağır yaptırımlar geliyor. Her iki kesime de asgari 30 bin lira ve azami 20 milyon lira olmak üzere işleme konu tutarın yüzde 10'u kadar ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilecek.

POS Cihazını Başkasına Kullandıranlara Ceza

Son dönemlerde sıkça gündeme gelen başkasına ait POS cihazını kullananlar ile POS cihazını başkasına kullandıranlara da ağır yaptırımlar öngörülüyor. Bu kapsamda, mükellefiyet türüne göre her iki tarafa da 22 bin liradan başlayıp 90 bin liraya kadar çıkan miktarda özel usulsüzlük cezası kesilmesi planlanıyor.