Güncel

Flaş öneri: Ekonomik krizle mücadele için zenginlerden tek seferlik vergi alınsın!

Yeni Şafak gazetesi, bugün yayımladığı manşet haberiyle, pandemi, depremler ve savaşın tetiklediği ekonomik krizle mücadele için zenginlerden bir defaya mahsus "aktif vergisi" alınmasını önerdi.

Abone Ol

Haberde, Türkiye'deki ekonomik krizin sorumluları olarak pandemi, 6 Şubat 2023 depremleri ve Ukrayna-Rusya savaşı gösterildi. Küresel krizin ekonomiye etkilerini hafifletmek için zenginlerden bir defaya mahsus 'aktif vergisi' alınması gerektiği belirtildi. Bu vergi düzenlemesinde küçük mükellefler kapsam dışı bırakılması da önerildi.

Daha önceki uygulamalar ve yeni düzenleme önerisi

Gazete, son olarak 1994 yılında DYP-SHP koalisyon hükümeti tarafından çıkarılan Ekonomik Denge Vergisi'ne benzer bir düzenleme yapılmasını önerdi. Bu düzenlemede, öz kaynaklarıyla yatırım yapanların cezalandırılmaması gerektiği belirtildi.

Depremin ağır faturasını hafifletmek için katkı

Haberde, Kahramanmaraş merkezli depremlerin faturasının sanılandan daha büyük olduğu ifade edildi. Türkiye'de yüzlerce holdingin ve bu holdinglere bağlı iştiraklerin yüksek varlıklara sahip olduğu belirtildi. Bu kişi ve kurumların, belirli bir seviyenin üzerindeki varlıklarından vereceği %1'lik katkı ile Türkiye'nin depremin ağır yükünü kolayca omuzlayabileceği öne sürüldü.

Dünyadan örnekler ve Türkiye'deki zenginlerin durumu

Yeni Şafak, dünyadan örnekler vererek Türkiye'de 44 bin dolar milyoneri ve 18 dolar milyarderi olduğunu belirtti. Bu zenginlerin vereceği katkıyla, ülkenin ekonomik krizle mücadelede önemli bir adım atabileceği ifade edildi.