Güncel

Güneş Enerjisi ile Geleceği Aydınlatan Proje! Organik Materyallerle Elektrik Üretmeyi Başardılar

İstanbul Anabilim Fen ve Teknoloji Lisesi Minerva Takımı, TEKNOFEST'te ikincilik kazanarak organik materyallerle ürettikleri solar hücreli cam ile çevre kirliliğini azaltmayı ve daha fazla enerji üretmeyi hedefliyor

Abone Ol

İstanbul Anabilim Fen ve Teknoloji Lisesi Minerva Takımı, 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana'da Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen TEKNOFEST'te Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması'nda ikincilik kazandı. Projeleri, çevre kirliliğini azaltmayı hedefliyor ve organik materyallerle solar hücre üretimi üzerine odaklanıyor.

Öğrenciler, geliştirdikleri solar hücreyi cam yüzeylerde deneyerek elektrik üretmeyi başardı. Bu teknolojinin hem apartmanlarda hem de seralarda kullanılabileceği düşünülüyor.

Takım kaptanı İrem Topuz, ürettikleri solar hücreli camların hafif olduğunu vurguladı ve bu camların, geleneksel güneş panellerine göre daha fazla elektrik üretebildiğini belirtti. Projelerinde indium kalay oksit kaplamalı camların arasına titanyum dioksit ve karbon tabakaları ekleyerek elektrik üretmeyi amaçladıklarını ifade etti. Ekledikleri tüm malzemelerin organik yollarla üretildiğini ve doğaya zarar vermediğini söyledi.

Topuz, geliştirdikleri ürünün normal camla aynı ağırlıkta olduğunu ve apartmanlar, gökdelenler ve tarım alanları gibi yerlerde elektrik üretiminde kullanılabileceğini dile getirdi. Sürdürülebilir enerji teknolojileri ile doğaya az zarar vererek daha fazla enerji sağlamayı hedeflediklerini aktardı.

Takımdaki Bilge Atalay ise projelerinin güneş enerjisinden elektrik üretimini kolaylaştırdığını belirtti. Güneş enerjisine geçişin, fosil yakıtların yol açtığı çevresel zararı azaltacağını vurgulayarak, projelerinin bu alanda önemli bir katkı sağladığını düşündüğünü ifade etti.