İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader Uğur, tiroit hormonları hakkında önemli bilgiler verdi. Doç. Dr. Uğur, tiroit hormonlarının eksikliğinin haşimato hastalığına, fazlalığının ise zehirli guatr hastalığına yol açtığını belirtti.

İyot eksikliği ve guatr

Tiroit bezinin boynun ön, orta ve alt kısmında yer alan, yaklaşık 20 gram ağırlığında ve kelebeğe benzeyen bir organ olduğunu ifade eden Doç. Dr. Uğur, tiroit bezinin büyümesi olayına guatr denildiğini belirtti. Çoğu zaman iyot eksikliği guatr hastalığına neden oluyor. Tiroit bezi, erişkinlerde enerji üretimi ve metabolizmayı sağlarken, çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekliyor.

En düşük emekli maaşına gelen zam belli oldu En düşük emekli maaşına gelen zam belli oldu

Kadınlarda daha sık görülüyor

Tiroit hastalıkları genellikle kadınlarda daha yaygın olarak görülüyor. Tiroit hormonlarının eksikliği veya fazlalığı ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Eksiklik durumunda haşimato hastalığı, fazlalık durumunda ise zehirli guatr ortaya çıkabiliyor.

Belirtilere dikkat

Tiroit hastalıklarının belirtileri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Uğur, bu hastalığın halsizlik, yorgunluk, kilo değişiklikleri, soğuk veya sıcağa karşı hassasiyet, çarpıntı, terleme, ciltte kuruluk, hipertansiyon, depresif duygu durumu, unutkanlık, bağırsak problemleri, konsantrasyon kaybı, kas ve eklem ağrıları ve saç dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Bu belirtileri taşıyan bireylerin özellikle endokrinoloji uzmanına başvurması önem taşıyor.

Tiroit nodülleri

Tiroit bezinde farklı yapıda gelişen nodüller toplumda sıkça görülüyor. Bu nodüllerin yüzde 5-10'u fizik muayene ile, yüzde 50'si ise ultrason yöntemiyle tespit ediliyor. Nodüllerin çoğu iyi huylu olmakla birlikte, yüzde 5 oranında kanserleşme riski taşıyor.

Tiroit sağlığını koruma yöntemleri

Doç. Dr. Uğur, tiroit hormonlarını korumak için kilodan kaçınmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, haftada 2,5 saat yürüyüş yapmak, zehirli guatr dışında iyotlu tuz kullanmak, plastik ve katkı maddelerinden kaçınmak, işlenmemiş gıdaları tüketmek ve düzenli doktor kontrolleri yaptırmak gerektiğini belirtti.