Çoban bulamayan köylüler hayvancılığı bırakıyor

Çevirme köyünde yaklaşık 2 bin 500 küçükbaş hayvan bulunuyor. Ancak çoban eksikliği nedeniyle köylüler, sürülerini satmak zorunda kalıyor. Köy muhtarı Hasan Gül, "Köyümde sürüye çoban lazım ama bulamıyoruz. Bu gidişle hayvancılık gün geçtikçe bitecek" dedi. Çoban bulamayan Bayram Çağlar da, "40-45 bin TL maaş verip de bulamayanlar var" şeklinde konuştu.

Peugeot 2024 temmuz fiyat listesi açıklandı: Yeni modeller ve güncel fiyatlar Peugeot 2024 temmuz fiyat listesi açıklandı: Yeni modeller ve güncel fiyatlar

Her ay zam yapıyorlar

Muhtar Hasan Gül, hayvancılık mesleğinin babadan kalma olduğunu belirterek, "Eskiden köylerde insan çoktu ama şimdi gençler okula gidiyor ve köyde kimse kalmıyor. Kışın 20 bin TL'ye bulduğumuz çobanlar, şimdi 40 bin TL'ye çıktı. Her ay zam yapıyorlar. Köyümde sürüye çoban lazım ama bulamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Afgan çobanların denetlenmesi gerekiyor

Çiftçi Murat Sulakçı, çobanlık için gelen Afgan çobanların denetlenmesi gerektiğini belirterek, "Şartların ve sosyal yapının zor olması nedeniyle son kalan hayvanlar da satılırsa bu yaylalar boş kalacak. Hayvancılığa sahip çıkılması gerekiyor. Hayvan yemlerinin de fiyatları çok yüksek. Afgan çobanların denetlenmesi gerekiyor. Çobanlık için gelenler daha sonra Akdeniz bölgesine garsonluk yapmaya gidiyor" dedi.

Çoban bulamayanlar hayvanlarını satıyor

Hayvanlarını arazide kendisi otlatan Bayram Çağlar, çoban bulamamanın büyük bir sorun haline geldiğini belirtti. Çağlar, "Şu anda çoban bulamıyoruz. 40-45 bin TL maaş verip de bulamayanlar var. Şu anda benim hayvanlarım satılık. Çoban bulamazsam, bu işi bırakacağım" şeklinde konuştu.