Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem! Samsun'da 3.4 büyüklüğünde deprem!

Uzman Diyetisyen Ege Ramadanoğlu, fazla tuz tüketiminin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek önemli uyarılarda bulundu. Ramadanoğlu, hipertansiyon başta olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, inme, böbrek hastalıkları, osteoporoz ve bazı kanser türlerinin fazla tuz tüketimi ile bağlantılı olduğunu vurguladı.

Tuzun zararları ve fazla tuz tüketiminin etkileri

Ramadanoğlu, “Fazla miktarda tuz alımı hipertansiyon başta olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, inme, böbrek hastalıkları, osteoporoz ve bazı kanser türleri gibi çeşitli hastalıklar için önemli bir risk etmenidir” dedi. Ayrıca, fazla tuz tüketiminin tip 2 diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklar için de risk oluşturduğunu belirtti.

Tuz ve sodyumun önemi

Besinlerde bulunan doğal sodyumun önemli bir mineral olduğunu ifade eden Ramadanoğlu, “Sodyum, besinlerin doğal yapısında bulunan bir mineraldir ve vücutta sıvı dengesi, sinirlerin uyarımı, hücre işlevi ve kas dokusunun çalışması için gereklidir” diye konuştu. Ancak, sofra tuzunun aşırı tüketiminin sağlık açısından zararlı olduğuna dikkat çekti.

Günlük tuz alımı sınırlandırılmalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) diyetle günlük tuz alımının 5 gram ile sınırlandırılması gerektiğini önerdiğini belirten Ramadanoğlu, “Besinlerin etiket bilgilerine bakarak bir porsiyonundaki sodyum miktarı kontrol edilebilir. Ürünlerin tuz içeriğini azaltmak için tariflerin yeniden düzenlenmesi gereklidir” dedi. Ramadanoğlu, sofrada tuzluk bulundurulmaması ve yemeklerin tadına bakmadan tuz eklenmemesi gerektiğini söyledi.

Fazla tuz tüketimini azaltmanın yolları

Ramadanoğlu, fazla tuz tüketimini azaltmak için şu önerilerde bulundu:

  • Sofranıza tuzluk koymayın.
  • Tuzu, pişirirken değil yemeğin sonunda ekleyin.
  • Bilinçli alışveriş yapın ve etiketleri okuyun.
  • Limon ve baharatları kullanarak tuz ihtiyacınızı azaltın.
  • Ambalajlı ürünleri dikkatli tüketin.
  • Turşu, salamura yiyecekler ve şarküteri ürünlerini fazla tüketmeyin.

Tuzlu gıdalar ve belirtileri

Vücutta fazla sodyum birikiminin ödeme yol açabileceğini belirten Ramadanoğlu, aşırı tuz içeren besinleri şu şekilde sıraladı: hazır soslar, atıştırmalık ürünler, tuzlanmış kuruyemişler, salamura besinler, balık konserveleri, tuzlanmış et ve balık ürünleri, mineralli içecekler ve ev yapımı turşu, salça, tarhana gibi besinler.