Güncel

Hibe ve kredi şartları belli oldu! Konut kampanyasının ayrıntıları netleşti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yarısı Bizden” konut kampanyasıyla ilgili merak edilen ayrıntıları açıkladı. Kampanya, İstanbul'daki riskli yapı sahiplerine önemli fırsatlar sunuyor. İşte kampanyanın detayları...

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yarısı Bizden” konut kampanyasıyla ilgili merak edilen ayrıntıları açıkladı. Kampanya, İstanbul'daki riskli yapı sahiplerine önemli fırsatlar sunuyor. İşte kampanyanın detayları...

Başvuru ve Şartlar

Yeni dönemde e-Devlet üzerinden başvuru yapma zorunluluğu kaldırıldı. İstanbul'daki riskli yapı sahipleri kampanyadan yararlanma hakkına sahip. Yapınızın riskli olup olmadığını öğrenmek için, Bakanlığa bağlı lisanslı kuruluşlara karot örneği aldırmanız gerekecek. Riskli yapı tespitinden sonra hak sahiplerinin belirleyeceği bir yükleniciyle sözleşme imzalayarak projelendirme ve yapı ruhsatı işlemlerini tamamlamaları gerekiyor. Başvurular, ilçe belediyelerine yapılacak.

Proje Şartları

Yeni yapılacak yapı, eski yapının bir buçuk katını geçmemeli ve 1 Nisan 2023'ten sonra hazırlanmış ruhsat projeleri ile bu kampanyadan faydalanılabilir. Bakanlık, hak sahiplerinin belirleyeceği tarihte hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi imzalayacak.

Mali Destek

Kampanya kapsamında:

  • Konutlar: Bir konut için 700 bin lira hibe ve 700 bin lira kredi, diğer her bir konut için 1 milyon 400 bin lira kredi desteği sağlanacak.
  • İş Yerleri: Bir dükkan için 350 bin lira hibe ve 350 bin lira kredi, diğer her bir dükkan için 700 bin lira kredi desteği sunulacak.

Ödemeler, hak sahipleri adına yüklenicilere yapılacak. İlk ödeme işin başlamasıyla yüzde 30 oranında, inşaat sürecine göre kalan ödemeler ise yüzde 30 taşıyıcı sistemin bitiminde, yüzde 30 yapı sıvaya kadar hazır duruma getirildiğinde ve yüzde 10 kullanım izin belgesi alındığında yapılacak.

Kredi ve Geri Ödemeler

Kredi geri ödemeleri, yapı ruhsatının alınmasından iki yıl sonra başlayacak ve 10 yıla kadar vade uygulanacak. İlk yıl faiz uygulanmayacak, sonraki yıllarda TÜFE oranının yarısı kadar güncelleme yapılacak. Gelir ve kredi puanı şartı aranmayacak.

Diğer Destekler

Tahliye desteği olarak, tek seferde 100 bin lira ödenecek. Kiracılar, bu desteği kiracı olarak alabilecek, değilse ev sahibi alacak. Ayrıca, yeni projede otopark ve sığınak alanları inşaat alanı metrekaresinin dışında tutulacak, böylece hak kaybı yaşanmayacak.

Başvuru Tarihleri

Kampanyaya başvurular için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Vatandaşlar, belirlenen tarihler arasında kampanyadan yararlanabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kampanyanın İstanbul’daki riskli yapıların dönüşümüne büyük katkı sağlayacağını ve vatandaşların bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmasını beklediklerini ifade etti.