Bu yılın mahsulü hububat alım fiyatlarının ton başına makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira olarak belirlendiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “TMO’nun fiyatlarının piyasa için referans olması, bu rakamın altına düşülmemesi gerekiyor. Ancak serbest piyasada bugün fiyat bunun yaklaşık 1000 lira altında” şeklinde konuştu.

İç Anadolu'da Yüzde 20-30 Verim Kaybı

Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor Bakan Şimşek: Yeni Vergi Paketi Dar Gelirli Vatandaşı Kapsamıyor

Suiçmez, ekmeklik buğday fiyatının bugün 8 bin 500 lira ile 9 bin 300 lira arasında değiştiğine dikkat çekti. Arpa fiyatı ise 7 bin 187 lira seviyesinde. Çitfçinin 45 gün ödeme planı, nakliye ücreti, vergi kesintilerinden dolayı ürününü TMO yerine düşük fiyattan tüccara satmak zorunda kaldığını vurgulayan Suiçmez, şu sözleri ekledi: “TMO’nun fiyatlarını yukarıya doğru revize etmesi ve yıllık değil dönemsel fiyat açıklamalarıyla piyasayı düzenlemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Suiçmez, bunların yanı sıra İç Anadolu’da yüzde 20-30 verim kaybı olduğunu belirtti.