AK Parti kurmaylarının açıklamalarına göre, doktor, mühendis ve diş hekimi gibi serbest meslek gruplarına yönelik yeni bir vergi düzenlemesi hazırlanıyor. Bu düzenleme kapsamında, önce vergi alınacak, daha sonra beyanname verilecek ve vergi dönemi sonunda mahsuplaşma yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi muafiyet ve istisnalarının gözden geçirileceğini ve kamuoyuna duyurulacağını açıkladı.

Vergi ve kazanç uyumsuzluğu

AK Parti tarafından yapılan etki analizine göre, bazı meslek gruplarının lüks yaşamlarına rağmen ödedikleri vergilerle kazançları arasında büyük bir fark bulunuyor. Parti yetkilileri, "Bazı meslek gruplarında lüks yaşam tarzı görülüyor, ancak ödenen vergiler bu kazançları yansıtmıyor. Hatta hiç kazanmıyormuş gibi vergi ödemeyenler bile var. Bunun önüne geçmek istiyoruz" dedi.

e-Devlet'te yeni hizmet erişime açıldı! Büyük kolaylık sağlayacak... e-Devlet'te yeni hizmet erişime açıldı! Büyük kolaylık sağlayacak...

Asgari kurumlar vergisi düşünülüyor

Sadece küresel şirketler için değil, yurt içindeki şirketler için de asgari kurumlar vergisi uygulaması gündemde. AK Parti kaynakları, Türkiye genelinde vergi matrahı konusunda ilk 100’e giren firmaların ödediği verginin hazineye girmeden çıktığını belirtti. Yapılacak düzenlemeyle, istisna ve muafiyetlerden yararlansalar bile en az %15 oranında kurumlar vergisi ödemeleri zorunlu olacak.

Kamu ihale yasası da değişecek

Vergi paketinden sonra Kamu İhale Yasası'nda da değişiklikler yapılacak. AK Parti yetkilileri, kamu kurumlarının "acil" durum gerekçesiyle istisnalara sığınarak mal veya hizmet alımı yapmalarının önüne geçileceğini belirtti. Mevcut yasada yer alan 30'dan fazla istisnanın azaltılması ve pazarlık usulünün düzenlendiği 21. maddenin yeniden ele alınması planlanıyor.