Türkiye'de bankacılık sektöründeki faiz oranları ve kredi hacimleriyle ilgili son veriler, özellikle ihtiyaç kredisi faiz oranlarında dikkat çekici değişimler yaşandığını ortaya koyuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, 2 Ağustos haftasında ihtiyaç kredisi faiz oranı, üç hafta içinde 4 puanlık bir düşüş göstererek yüzde 73,9 seviyesine geriledi.

Aynı dönemde, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 109,9 milyar lira azalarak 17,3 trilyon liraya indi. Türk Lirası cinsinden mevduatlarda yüzde 1,83'lük bir azalma yaşanırken, yabancı para cinsinden mevduatlar ise yüzde 0,49 oranında arttı. Bu değişimler, döviz mevduatlarının artarken TL mevduatlarının gerilediğini gösteriyor.

Ticari kredi faiz oranları yüzde 61,7 seviyesinde izlenirken, 1-3 ay vadeli ortalama bileşik TL mevduat faizi yüzde 59,1 olarak gerçekleşti. Bu oranlar, faizlerin genel olarak yüksek seyrettiğini ancak bazı kredilerde düşüşler yaşandığını gösteriyor.

Öğretmenlerin Eylül 2024 Dönemi Mesleki Çalışma Programı Detayları Açıklandı Öğretmenlerin Eylül 2024 Dönemi Mesleki Çalışma Programı Detayları Açıklandı

Bankalardaki tüketici kredileri de yüzde 0,68 oranında artarak 1,67 trilyon liraya yükseldi. Aynı dönemde taksitli ticari kredilerde yüzde 1,05'lik bir artış yaşanırken, kredi kartı bakiyeleri yüzde 2,73 oranında artarak 2,02 trilyon liraya ulaştı. Bu artışlar, tüketici ve ticari kredilere olan talebin devam ettiğini gösteriyor.

Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi ise 127,8 milyar lira artışla 13,67 trilyon liraya yükseldi. Bu artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38,27 oranında bir büyümeyi yansıtıyor.