Bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelmesi beklenen iki önemli kanun teklifi, eğitim ve yargı alanlarında köklü değişiklikler getirmeyi amaçlıyor. AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan "Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu Teklifi" ile kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen yargı düzenlemeleri teklifinin Meclis Başkanlığına sunulması planlanıyor.

Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi Kanunu Teklifi

Bu teklif, öğretmenlik mesleğinin standartlarını belirlemek ve mesleki gelişim için bir akademi kurmayı hedefliyor. Teklifin detayları henüz netleşmemiş olmakla birlikte, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin artırılması, kariyer gelişimlerinin desteklenmesi ve eğitim kalitesinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Milli Eğitim Akademisi'nin, öğretmenlerin sürekli eğitimi ve mesleki gelişimlerini sağlamak için çeşitli programlar sunması bekleniyor.

9. Yargı Paketi:

Yargı alanında düzenlemeler içeren bu paket, çeşitli yargısal süreçlerin iyileştirilmesini ve hukuk sisteminin etkinliğinin artırılmasını amaçlıyor. Paketin içeriğinde şu düzenlemelerin yer alması bekleniyor:

  1. Uzman Erbaşların Sözleşmelerinin Feshi: Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olan, bu örgütlere yardım eden, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanan ya da kullandıran uzman erbaşların sözleşmeleri feshedilecek ve TSK ile ilişikleri kesilecek.

  2. Şehit Yakınlarının Derneklere Üyeliği: Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği'ne, şehitlerin anne ve babalarının da üye olabilmesi sağlanacak.

  3. Sözleşmeli Erbaş ve Erlerin Servis Kullanımı: Mesai sonrası görev yerlerinden ayrılan sözleşmeli erbaş ve erler, subay ve astsubay servislerini kullanabilecek.

    Güzellik merkezleri için bu işlemde kritik karar Güzellik merkezleri için bu işlemde kritik karar
  4. Emekli Aylığı Bağlanması: 1999 yılı sonrası sigortası başlayan ve 1 Şubat 2018 sonrası Yüksek Askeri Şura kararı ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen personele, yaş şartı aranmaksızın kadın ve erkek 25 hizmet yılını tamamlaması halinde emekli aylığı bağlanacak.

  5. Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlıklarında Görevli Personel: Bu tugaylarda görevli sözleşmeli erbaş ve erlerin aylık ücretleri, yapmakta oldukları iş güçlüğü ve iş riski açısından yüzde 5 artırımlı olarak ödenecek.

Meclis Çalışmaları:

TBMM Genel Kurulu, haftalık çalışmasına 11 Haziran Salı günü başlayacak. Genel Kurulda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri sürdürülecek. Ayrıca, TBMM İhtisas Komisyonları da çeşitli konuları ele almak üzere toplanacak. Öne çıkan çalışmalar arasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na sunumu ve İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'nun akademisyenleri dinlemesi yer alıyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na "hapis cezasının infazının hastalık nedeniyle ertelenmesi" hakkında bilgi verecek.